Financije
StoryEditor

Podatke o zelenom poslovanju tvrtke od sada bankama daju na jednom mjestu

22. Travanj 2024.
Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka i Viktor Pavlinić, direktor Hrvatskog registra obveza po kreditimafoto Ratko Mavar

Kompanije koje moraju (ili žele) bankama čije usluge koriste pokazati koliko im je poslovanje ‘zeleno‘ i društveno odgovorno, od sada to mogu učiniti na jednom mjestu. Hrvatski registar obveza po kreditima (Hrok) i Hrvatska udruga banaka (HUB) predstavili su u ponedjeljak u Zagrebu platofrmu koja sadrži standardizirani ESG upitnik za prikupljanje i pružanje relevantnih ESG podataka. Kako se čulo na predstavljanju, riječ je o svojevrsnoj podršci poslovnoj zajednici u ispunjavanju nadolazećih obveza izvještavanja i praćenja napretka u postizanju ciljeva održivosti.

Direktorica HUB-a Tamara Perko istaknula je kako se radi o jedinstvenoj platformi u Europi. - Prije godinu dana bankovni sektor je zaključio da nam trebaju ESG podaci od klijenata. Cilj je ove platforme da klijenti na jednom mjestu popune sve ESG podatke, a ti će podaci potom biti dostupni svim bankama čiji je klijent kompanija koja je te podatke pružila - pojasnila je Perko. Drugim riječima, kad se upitnik jednom ispuni, banke neće tražiti dodatne informacije po pitanju poštivanja ESG kriterija.

Veliki pritisak

Trenutno tvrtke nisu obvezne pružati takve podatke, ali one s više od 500 zaposlenih te od javnog interesa morat će to raditi od iduće godine. Prema riječima Perko, bankama ovi podaci trebaju kako bi izvještavale o usklađenosti svog portfelja s ESG regulativom, ali i pratile rizike vezane uz ESG kriterije. Viktor Pavlinić, direktor Hrok-a, u svojoj je prezentaciji naglasio kako regulatorni okvir koji definira ESG izvješćivanje stavlja veliki pritisak na cijelo gospodarstvo.

image

Viktor Pavlinić, direktor HROK-a

foto Ratko Mavar

- Pred bankama su izazovi razvoja održivih financijskih proizvoda. Dostupnost pouzdanih i ažurnih podataka od iznimne je važnosti za sve dionike - kazao je Pavlinić. Prema njegovim riječima, hrvatsko tržište jedino je u Europi gdje su se sve banke usuglasile oko kreiranja ovakve jedne platforme. Upitnik je dostupan na ESG platformi HROK-a, a cijeli je proces digitaliziran. Može ga popuniti bilo koja pravna osoba, neovisno je li obveznik ESG izvješćivanja ili nije.

S obzirom na mogućnost da se ESG regulativa u budućnosti promijeni, upitnik ima mogućnost ažuriranja i prilagodbe novim odredbama. Za korištenje platforme ne plaća se naknada.

Svega 250 pitanja

Miljenko Reicher, direktor razvoja u Hrok-u pojasnio je kako izgleda korištenje platforme iz kuta korisnika, odnosno pravnih osoba. Prvi korak, kazao je Reicher, jest registracija osobe koja ispunjava upitnik, a potom i registracija tvrtke. Zahtjev i odobrenje se potpisuju elektronički, a moguće je ovlastiti i dodatnu osobu za popunjavanje upitnika. Inače, sam upitnik ima 250 pitanja, od čega je 87 obveznih pitanja.

image

Miljenko Rajher, direktor razvoja u HROK-u

foto Ratko Mavar

Pitanja koja su specifična za određenu industriju ima 64. U drugom koraku popunjavaju se podaci za zadnju izvještajnu godinu, a moguće je ispuniti upitnik i za ranije godine. U trećem koraku predaju se podaci, a njihovu točnost potvrđuje kompanija. U zadnjem, četvrtom koraku, tvrtka određuje upravljanje tim podacima, dodao je Reicher. - Poduzetnik određuje kojim bankama će ti podaci biti dostupni - istaknuo je Hrok-ov direktor razvoja.

Više o ovoj platformi, ali i drugim temama ESG područja možete saznati na trećoj Liderovoj konferenciji ESG - Održiva budućnost 23. svibnja u zagrebačkom Sheratonu. Osigurajte svoje mjesto na konferenciji prethodnom prijavom.

03. svibanj 2024 17:48