Tehno
StoryEditor

Četiri kineska AI start-upa u lovu na Open AI-jev ChatGPT

03. Svibanj 2024.

Četiri kineska start-upa generativne umjetne inteligencije koja se žele boriti protiv OpenAI-ja i Anthropica procijenjena su na između 1,2 i 2,5 milijardi dolara u posljednja tri mjeseca.  Novopečeni jednorozi — Zhipu AI, Moonshot AI, MiniMax i 01.ai  dobili su značajnu potporu većinom domaćih investitora a sada se bore i za najbolje kineske talente koji bi razvijali ove AI proizvode.

- Na kineskom tržištu još nema pobjednika ako pričamo o AI modelima. Ovo su neka od imena koja trenutno vode -  rekao je Charlie Dai, potpredsjednik i glavni analitičar u tehničkoj konzultantskoj tvrtki Forrester.

Američki partneri nadmašuju kineske generativne start-upove s umjetnom inteligencijom u smislu tehnološkog razvoja i ukupnog prikupljanja sredstava, ali ti američki startupovi popu ChatGPT-a nisu dostupni u Kini. Ali je zato u posljednjih par mjeseci u Kini stvoreno čak 262 start-upa  generativne umjetne inteligencije koji žele osvojiti tržište ili barem postati relevantni kao OpenAI-jev ChatGPT.

Olakšice i subvencije

Sveukupno, kineski generativni start-upovi s umjetnom inteligencijom prikupili su u posljednja četiri mjeseca oko 2 milijarde dolara, prkoseći smanjenim ulaganjima u druga područja potrošačke tehnologije. Također, Peking je odobrio više od 40 velikih jezičnih modela i povezanih AI aplikacija za javnu upotrebu uz poticajno regulatorno okruženje koje potiče rast u sektoru kroz porezne olakšice i razne subvencije.

Zhipu je postao najveći kineski AI start-up po broju zaposlenih. Izdvojen iz prestižnog pekinškog sveučilišta Tsinghua, važnog legla talenata za umjetnu inteligenciju, tvrtka s preko 800 zaposlenika vrijedi 18 milijardi Rmb (2,5 milijardi dolara) na temelju posljednjeg kruga prikupljanja sredstava u ožujku.

Moonshot, koji je osnovao Yang Zhilin, bivši student osnivača Zhipua, procijenjen je na 2,5 milijardi dolara u krugu ulaganja od milijardu dolara objavljenom u veljači. Prethodno je Yang stažirao u tvrtkama Google Brain AI i Meta AI i osnovao start-up pod nazivom Recurrent AI koji je analizirao pozive prodavača.

Razvoj chatbotova

Moonshot, Zhipu i 01.ai razvili su chatbotove koji ciljaju na uredske zaposlenike i studente, koji koriste digitalne pomoćnike za probavu dugačkih tekstova i optimiziranje rezultata pretraživanja.

Moonshotov chatbot Kimi, pojavio se kao najbliži rival Ernie Botu od kineskog internet pretraživačkog diva Baidua. Kimi je imao 12,6 milijuna posjeta u ožujku u usporedbi s 14,9 milijuna posjeta svog etabliranijeg konkurenta, ali Kimi puno brže raste, kažu analitičari. Ali rast nije bez problema. Kimi je postao žrtva svoje popularnosti, boreći se s potražnjom dok korisnici hrle na chatbot jednostavan za korištenje kojeg su stručnjaci u industriji pohvalili zbog alata za sažetak i zbog davanja jasnih odgovora koji su visoko kontekstualizirani. Kimi Bot pretrpio je prekid rada dva dana u ožujku, zbog čega se mlada kompanija ispričala.

Suočeni s istim ograničenim računalnim resursima, mnoga novoosnovana poduzeća s umjetnom inteligencijom odlučila su pokrenuti chatbotove za avatare, koji ne moraju biti tako dobri u zaključivanju kao produktivni chatbotovi. Ovi chatbotovi treniraju se na manjim količinama podataka, stoga zahtijevaju i manje računalnih resursa.

- ChatGPT je teško kopirati. Lakše je izgraditi avatar chatbot. To možete to učiniti na modelu otvorenog koda s ograničenim računalnim resursima - rekao je jedan istraživač umjetne inteligencije iz Kine.

MiniMax sa sjedištem u Šangaju procijenjen je na 2,5 milijardi dolara, na temelju runde financiranja od 600 milijuna dolara objavljene u ožujku.

01.ai, koji je osnovao pionir umjetne inteligencije Kai-Fu Lee, lansirao je seriju modela otvorenog koda pod nazivom Yi, prilagođenih kineskom tržištu i izgrađenih na Metinoj Llama arhitekturi koja se može slobodno prilagoditi. Hugging Face, koji prati modele otvorenog koda, rangirao je nekoliko iteracija Yi modela visoko na svojim tablicama za zdravorazumsko razmišljanje, matematiku, kodiranje i sposobnost čitanja. 01.ai je također pokrenuo produktivni chatbot pod nazivom Wanzhi.

01.ai, AI start-up nedavno je proveo rundu prikupljanja sredstava u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara, uz  potporu Leejevog vlastitog fonda rizičnog kapitala Sinovation Ventures, Shunwei Capital, Xiaomi i Alibaba Cloud.

- Budući da u Kini nema jasnog lidera, korisnicima je teško odabrati pravog pružatelja usluga - rekao je Jeffrey Ding, stručnjak za kineski ekosustav umjetne inteligencije i docent na Sveučilištu George Washington.

Ništa bez Alibabe

Sva četiri start-upa dobila su sredstva od Alibabe, koja se pojavila kao ključni podupiratelj novoosnovanih AI poduzeća jer želi ponoviti uspjeh Microsoftovog velikog ulaganja u OpenAI.

Osim odgovarajućeg financiranja, kineski AI start-upovi otkrivaju da imaju i inženjerski talent potreban za lansiranje konkurentnih proizvoda i dovoljno računalnih resursa za obuku postojećih modela - unatoč američkim ograničenjima izvoza naprednih čipova. Naime, kineske tvrtke za računalstvo u oblaku imaju dovoljno zaliha Nvidia GPU-a kupljenih prije zabrane za start-upove za ovu rundu obuke modela.

Međutim, analitičari kažu kako većina tih novoosnovanih start-upova ipak cilja na proizvode koji zahtijevaju manje računalne snage, jer se industrija prilagođava američkim ograničenjima. Dodali su da su ograničeni računalni resursi ključni razlog zašto su se mnoga kineska AI start-up poduzeća oslanjala na modele otvorenog koda kao što je Meta‘s Llama za izradu vlastitih modela i aplikacija, umjesto da moraju koristiti dragocjene računalne resurse.

Niske plaće za inženjere umjetne inteligencije, u usporedbi sa SAD-om i Europom, također pomažu u održavanju niskih troškova. Nedavni doktorat informatike na kineskom sveučilištu obično može očekivati da će imati između 80.000 i 240.000 dolara godišnje u velikom start-upu, raspon koji je oko četiri puta veći u Silicijskoj dolini.

08. svibanj 2024 20:37