Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Deeskalacija situacije na Bliskom istoku umanjila rizik rasta cijena burzovnih roba, zlato opet na vrhuncu

23. Travanj 2024.
  • Tržišta energije i žitarica i dalje prate geopolitička kretanja
  • Cijene nafte i plina prošlog su tjedna pale
  • No zbog vremenskih neprilika porasle su cijene kave

Vikend iza nas ispao je mnogo mirniji i stabilniji nego što se mislilo da će biti, nakon što je zaiskrilo na relaciji Izrael – Iran. Začudo, političari su uspjeli deeskalirati situaciju, a to nije čest slučaj kada je Bliski istok u pitanju, pa se to odrazilo i na tržišta u vidu smanjenja premijie rizika i pada cijena roba, prvenstveno cijena energije. Tržišta roba su mješovita pred početak novog tjedna dok trgovci balansiraju između već poznatih faktora o kojima smo već naveliko pisali ove godine – ekonomska snaga SAD-a, zaustavljeni signali dezinflacije, jastrebova retorika FED-a i volatilnost tržišta energije zbog napetosti na Bliskom istoku tr Rusije i Ukrajine. Dakle, ništa novo.

Bijeg u sigurnost ponovno je bio tema i zlato je ponovno dosegnulo nove vrhunce, nafta je i dalje malo ispod najviših razina viđenih prije dva tjedna, ali trenutačne cijene sirove nafte još uvijek mogu zadržati tu ‘ljepljivu‘ inflaciju. Kao što smo spomenuli, tržišta energije i žitarica prate geopolitičke naslove te je i dalje za očekivati da će sirova nafta i američki dolar ponovno imati značajan utjecaj na smjer terminskih cijena u tjednu pred nama. Inače, ovaj tjedan očekuju nas podaci o američkom BDP-u (očekivan je rast od 2,5 posto na godišnjem nivou), odluka Centralne banke Japana o kamatnim stopama i podaci o PCE inflaciji, ali i financijski izvještaji velikih kompanija iz svijeta roba kao što su Halliburton, Kimberly-Clark, Bunge, Darling, Dow, Valero i Exxon Mobil.

Tržišta jačaju

Financijska tržišta jačaju nakon komentara predsjednika FED-a Powella koji je ukazao da će podaci o inflaciji otežati planiranje središnje banke i možda ugroziti očekivana smanjenja kamatnih stopa. Sigurno ne ono što su trgovci očekivali čuti. Općenito, Powellovi komentari ukazuju na vjerojatni nastavak agresivne politike FED-a koji će vjerojatno držati stope ‘višima dulje‘ i tržište to sve više počinje shvaćati.

Rast kineskog BDP-a procijenjen je na 5,3 posto na godišnjoj razini, što je iznad procjene tržišta. To je svakako dobro za vidjeti, ali je još očitije potrebno da bi se službeno vjerovalo da se Kina oporavila. Kineska središnja banka kupuje zlato 17 uzastopnih mjeseci te je Kina uvezla više od 2800 tona zlata u posljednje dvije godine. Uz to ne treba zaboraviti da je Kina također najveći proizvođač zlata na svijetu.

Cijene nafte i plina u padu

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 3 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje, dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku i povećane zalihe američke nafte. Na početku novog tjedna, terminske cijene nafte Brent su na razini od 87$/bbl, dok su terminske cijene nafte WTI na razini od 82 $/bbl, što su najniže razine cijene u zadnja četiri tjedna. Analitičari JP Morgana objavili su prošloga tjedna da je svjetska potrošnja nafte od početka travnja slabija za 200 tisuća barela dnevno nego što se očekivalo. Deeskalacija sukoba na Bliskom istoku smanjila je premiju za geopolitički rizik u cijenama nafte. Dodatno, Zastupnički dom SAD-a donio je nove sankcije usmjerene na iranski naftni sektor, za koje se očekuje da će biti uključene u paket inozemne pomoći, posebno usmjerene na pošiljatelje i rafinerije iranske sirove nafte. Najnoviji podaci pokazuju da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle za 2,7 milijuna barela, što je gotovo dvostruko više od povećanja od 1,4 milijuna barela koliko su očekivali analitičari.

Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF pale su na oko 30 €/MWh, jer su se smanjile zabrinutosti oko mogućih prekida isporuka LNG-a s Bliskog istoka. Međutim, rastuće geopolitičke napetosti, kao što su ruski napadi na ukrajinska plinska postrojenja i sukobi na Bliskom istoku koji utječu na brodske rute, pojačali su fokus na opskrbu prirodnim plinom. Također, Europa se suočava sa smanjenim uvozom LNG-a usred povećane potražnje u Aziji, unatoč rekordno visokim sezonskim zalihama plina.

Rast cijena kave i troškova proizvodnje čaja

Fondovi su sada s najvećom short pozicijom u cijelom agri kompleksu u zadnje 4,5 godine (617 tisuća ugovora vrijednih 14,4 milijardi dolara), što sugerira da se isti klade da će slaba potražnja, obilne globalne ponude i jak dolar držati cijene niskima kako ćemo ulaziti u rizične tjedne sjetve. Međutim, trenutna kretanja cijena na burzama ipak daju naslutiti da najniže vrijednosti, one iz sredine ožujka, vrlo vjerojatno neće biti testirane u tjednima pred nama. Pokretač tržišta i dalje nisu fundamenti. Svijet zadržava dah, čekajući da shvati kamo će nas odvesti vojna eskalacija. Porastu cijena na burzama zadnjih tjedana pridonio je i rast dolara. Ovaj veliki ‘short‘ fondova je istovremeno bikovski rizik prisutan na tržištima.

Cijene kave porasle su više od 20 posto od siječnja, nakon što su usjeve pogodile ekstremne vremenske neprilike u velikim zemljama proizvođačima, uključujući Vijetnam i Brazil. Istpvremeno, troškovi proizvodnje čaja porasli su za 34 posto samo u prošlom mjesecu zbog rastućih troškova industrije i krize na Crvenom moru koja je utjecala na kretanje kontejnerskih brodova. Nakon što smo koliko-toliko prihvatili činjenicu da ćemo morati manje jesti čokoladu, najmanje što nam je trebalo je da nam se uskrate kava i čaj.

U porastu i cijene bakra

Terminske cijene bakra porasle su na 4,5 $/lbs, najviše u gotovo dvije godine, budući da su zabrinutosti zbog niske ponude suočene sa znakovima povećanja potražnje. Satelitski podaci pokazali su da su talionice bakra u Kini, najvećem svjetskom proizvođaču rafiniranog bakra, smanjile razine aktivnosti kako bi djelovale u skladu s obećanjima da bi njihova proizvodnja ove godine mogla pasti do 10 posto. Ovi potezi označavaju odgovor na nisku ponudu bakrene rude za kineske talionice, povećavajući prekomjerni kapacitet sektora da dovede naknade za taljenje na najnižu razinu u zadnjih nekoliko godina. U valu smanjene ponude rude, Zambija je obustavila aktivnosti u ključnim rudnicima zbog nestašice struje, dok je panamski rudnik Cobre zatvoren, a južnoamerički rudnici nisu uspjeli ispuniti svoje smjernice 2023. U međuvremenu, povećanje potražnje iz Kine potaknulo je uvoz neobrađene sirovine bakra, usklađujući se s jakim PMI-jevima za proizvodnju, sugerirajući da bi tvornice mogle dobiti nešto na snazi ​​nakon dugotrajnog pesimizma.

03. svibanj 2024 13:03