Zeleno i digitalno
StoryEditor

Kineske vlasti očekuju cjenovni rat proizvođača električnih automobila

23. Travanj 2024.

Kineske vlasti očekuju žešći cjenovni rat među proizvođačima električnih automobila i plug-in hibrida u ovoj godini budući da bi ponudom trebali nadmašiti očekivanu potražnju.

Proizvođači će u ovoj godini na tržište plasirati 150 novih modela automobila, uključujući više od 110 modela vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV), što će rezultirati žešćom konkurencijom, objavila je Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) u ponedjeljak.

Novi izvori energije obuhvaćaju baterije i kombinaciju fosilnih goriva i struje u plug-in modelima.

Potražnja za električnim vozilima i plug-in hibridima trebala bi porasti za 2,1 milijun vozila, ali tri vodeće marke malih električnih vozila čija brzina ne premašuje 40 kilometra na sat, BYD, Aito i Li Auto, planiraju povećati isporuke za 2,3 milijuna vozila, napominje komisija, što signalizira prekomjernu ponudu.

U takvim će uvjetima proizvođači nastojati privući kupce sniženim cijenama, uz dodatni poticaj nižih troškova baterija i načela ekonomije veličine, pa će se popusti u Shenzhenu, metropoli koja uvelike prihvaća električna vozila, kretati u rasponu od pet do deset posto, objavio je NDRC.

Najveće popuste nude BYD i Denza, čija su vozila u travnju jeftinija od 7,15 do 9,7 posto nego na početku godine, prema NDRC-u, a njihov primjer slijedi i Li Auto.

23. travanj 2024 15:22