Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Sve tvrtke ENNA Grupe ostvarile rast prihoda i dobiti u 2023.

07. Svibanj 2024.
ENNA Grupa

U 2023. godini sve divizije ENNA Grupe, energetika, logistika i hrana, ostvarile su porast prihoda i dobiti te se investicije provode planiranom dinamikom, kažu iz kompanije u najnovijem priopćenju. 

Proteklu godinu obilježile su velike promjene. U kolovozu je iz ENNA Grupe izišla dotadašnja perjanica i primarni nositelj prihoda grupe PPD te je započeo proces pripreme ENNE za prvu javnu ponudu  dionica na tržištu kapitala (IPO). Na čelu uprave ENNE od srpnja 2023. je Boštjan Napast, a kompanija je započela snažan ulagački ciklus od gotovo milijardu eura.  

Bitno ojačan segment obnovljivih izvora energije 

Tvrtka ENNA Opskrba u 2023. godini ostvarila je prihod iz poslovanja od 217,2 milijuna eura te dobit od 12 milijuna eura, dok je EBITDA 15,2 milijuna eura. Broj zaposlenih u 2023. narastao je za 51 posto te je tvrtka godinu zaključila s 59 zaposlenika. ENNA Opskrba u 2023. godini postala je drugi najveći opskrbljivač električnom energijom poslovnih kupaca u RH (poslije HEP Opskrbe). Tijekom 2023. je otkupljeno cca 400 GWh električne energije iz obnovljivih izvora, što je porast od čak 103 posto u odnosu na godinu ranije.  

Podsjećamo, ENNA Opskrba prvi je tržišni opskrbljivač koji je putem javne aukcije na CROPEX-u prodao jamstva podrijetla energije. 

Tvrtka je u 2023. godini  prodala gotovo 1000 solarnih elektrana za kućanstva, pri čemu je svojim kupcima omogućila potpunu uslugu ključ u ruke, poslijeprodajnu podršku i 10-godišnje osiguranje na instalirane elektrane. Nadalje, bitno je ojačan segment obnovljivih izvora energije (OIE) u kojem je izgrađeno osam puta više kapaciteta u B2B segmentu u odnosu na 2022. godinu. 

I u 2024. godini planiran je intenzivan fokus na OIE.  

Tvrtka ENNA Geo u 2023. godini uložila je šest milijuna eura u istraživanje geotermalnih izvora u RH.  

Društvo Geo Power Zagocha je kao nositelj eksploatacijskog polja geotermalnih voda ‘Slatina 2‘ tijekom 2023. godine izvršilo sve potrebne pripremne radnje za početak kampanje bušenja. U prvoj polovici 2024. godine očekuje se ishođenje dozvole za eksploataciju geotermalne vode te potpisivanje Ugovora o eksploataciji. To predstavlja zadnji korak u pripremnim radnjama te omogućuje početak izrade bušotina koji se očekuje krajem kolovoza. Kroz 2023. godinu društvo Geo Power Babina Greda izvršilo je hidrodinamička mjerenja na istražnom prostoru ‘Babina Greda 1‘. Krajem 2023. utvrđeno je eksploatacijsko polje ‘Babina Greda 1‘, čime su utvrđene rezerve geotermalnih voda te je time završila istražna faza polja.

Početkom 2024. godine društvo Geo Power Babina Greda postalo je većinskim vlasnikom društva Geotermalni Izvori, a time i nositeljem Istražnog prostora geotermalnih voda ‘Babina Greda 2‘. U Babinoj Gredi tako će krenuti priprema za izradu istražne bušotine za koju se prvi radovi očekuju početkom 2025. godine. 

Poslovni model tvrtke ENNA Esco orijentiran je na instalaciju solarnih elektrana na krovovima poslovnih subjekata. Tijekom 2023. godine instalirane su solarne elektrane ukupne snage 2.594 kWp koje na godišnjoj razini proizvode oko 881 MWh električne energije. U narednom periodu očekuje se značajan rast u količini instaliranih elektrana, a posljedično i proizvodnji električne energije, čime se ostvaruje nedvojben doprinos zelenoj energetskoj tranziciji. 

Poslovni model tvrtke ENNA Solar orijentiran je na razvoj i izgradnju solarnih elektrana na zemlji koje na tržištu električne energije nastupaju kao proizvođači. Tijekom 2023. godine putem povezanih projektnih društava razvijani su projekti instalirane snage oko 30 MW, od kojih je do završne faze razvijen projekt snage 10 MW koji će na godišnjoj razini proizvoditi oko 13.500 MWh. U narednom razdoblju društvo ENNA Solar intenzivno će raditi na povećanju proizvodnih kapaciteta električne energije te se uz Republiku Hrvatsku razmatra i razvoj projekata na široj regionalnoj razini. 

Nastavljaju se ulaganja u logistiku 

Divizija logistika bilježi  prihode iz poslovanja od 43,6 milijuna eura, uz dobit od 5,3 milijuna eura i EBITDU od 6,3 milijuna eura.  

ENNA Logic i ENNA Transport u 2023. godini nastavile su rast na području želježničkog cargo prijevoza. Dok je domaće tržište palo za 10 posto, Ennine su logističke tvrtke ostvarile rast svoga poslovanja od tri posto, mjereno po bruto tonskom kilometru. Najznačajnije su rasli prijevoz intermodalnog tereta i prijevoz rasute robe iz Luke Ploče. 

U 2023. godini tvrtka ENNA Transport Hrvatska zauzela je prvo mjesto među privatnim željezničkim operaterima s 3,3 milijuna tona prevezenog tereta i 168 stalno zaposlenih.  

Prošle godine u svibnju pokrenuti su i prvi prijevozi u Srbiji, gdje je do kraja 2023. godine vlastitim kapacitetima prevezeno oko 100 vlakova. 

Također, ove će godine ENNA Transport dobiti potrebne dozvole kako bi postala aktivan željeznički prijevoznik i u Sloveniji te se i ondje uskoro očekuju prvi Ennini prijevozi na željezničkom tržištu. 

Nastavljaju se ulaganja u projekt Rijeka Gateway, kontejnerski terminal u Rijeci ujedno i tehnološki najsuvremeniji terminal u ovom dijelu Europe. U 2023. godini u projekt je uloženo 63 milijuna eura, od kojih je tvrtka ENNA Logic investirala 31 milijun eura. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, a otvorenje terminala planira se za sredinu 2025. godine. S početkom rada terminala, očekuje se značajno povećanje broja prijevoza iz Rijeke.  

Najveći problem klimatske okolnosti i radna snaga 

U ENNA grupi diviziju hrane čine tvrtka ENNA Fruit, koja je tijekom 2023. godine postala vlasnica tvrtke Moslavina voće, te tvrtka Naturala.  Tvrtke ENNA Fruit i Naturala ostvarile su 268,9 milijuna eura prihoda,  uz dobit od 7,6 milijuna eura i EBITDU od 14 milijuna. Tijekom 2023. godine divizija je udvostručila broj zaposlenih te godinu zaključila sa 666 zaposlenika u stalnom radnom odnosu. 

Glavni fokus ove divizije u 2023. godini bio je na otkupu i plasmanu domaće robe te na oživljavanju domaće poljoprivredne proizvodnje. U Hrvatskoj, proizvodi Enne Fruit i Naturale plasirani su u gotovo trgovačkim lancima. 

Tijekom 2023. godine tvrtka se, uz domaće tržište, bavila i širenjem na regiju te je u inozemstvu zabilježen porast prihoda od 116 posto. Također, ENNA Fruit je u 2023. instalirala solarne panele na svim otkupnim centrima u RH.  

Negativan trend domaće proizvodnje, sve teže klimatske okolnosti i pomanjkanje radne snage predstavljaju najveće izazove u poslovanju ove divizije, kažu iz tvrtke, a u 2024. godini fokus je na digitalizaciji i automatizaciji procesa s ciljem podizanja efikasnosti i profitabilnosti. 

Tvrtke će nastaviti pružati sigurnost i stabilnost primarnim proizvođačima voća i povrća kroz organizaciju proizvodnje, garantirani otkup i uredno plaćanje, a istovremeno će biti i pouzdan partner trgovačkim lancima osiguravajući kontinuitet količina i definirani standard kvalitete pri opskrbi svježim i prerađenim voćem i povrćem, dodaju u priopćenju. 

ENNA Fruit u budućnosti se namjerava fokusirati na maksimiziranje prednosti regionalne prisutnosti te postati centar informacija o cijenama i dostupnosti robe, spajajući ponudu i potražnju u regiji i izvan nje.   

11. svibanj 2024 05:32