Aktualno
StoryEditor

Balint Vegh: Uvođenjem 5G mreže profitirat će gotovo sve industrije

13. Veljača 2019.

Na konferenciji digi T.I.M.E. kratko predavanje je održao i Miklos Zarand iz PWC Mađarska i Balint Vegh, projekt manager za 5G na nacionalnoj razini u Mađarskoj.

Zarand je pričao o putu Mađarske prema 5G mreži, točnije o projektu 5G koji je završen, ali još uvijek nije odobren. Zarand je rekao kako je nacionalnu strategiju za 5G, vlada prepoznala kao strateški cilj kako bi se poboljšala konkurentnost industrije i zemlje u cjelini.

- Trenutno imamo dokument koji pokazuje cijeli plan razvija 5G mreže u stabilnom okruženju. Taj dokument postavlja prioritete i u njemu je cijeli akcijski plan i strategija uvođenja – rekao je Zarand.

Balint Vegh je iznio nekoliko detalja vezanih za uvođenje 5G mreže, te je naglasio važnost strategije. Rekao je kako 5G nije bitan samo za telekomunikacijski sektor, već da će uvođenjem nove generacije mreže profitirati i druge industrije poput transporta, zdravstva, obrazovanja ili proizvodnje.

- Ključni benefiti ove nove tehnologije i koordiniran nacionalni plan uvođenja ubrzat će digitalnu transformaciju, potaknuti ekonomski rast i stvoriti nove izvode profita – rekao je Vegh i dodao kako 5G mreža stvara nove šanse i prilike za male ekonomije.

- Kako bi se nova tehnologija uvela na nacionalnoj razini potrebna je suradnja između industrija, visoki stupanj regulacije i sudjelovanje države u projektu – naglasio je Vegh pa dodao kao su to i najveći izazovi.

Za kraj je rekao kako PWC provodi već sad veliki niz aktivnosti kako bi se projekti 5G mreže realizirali, te je pozvao i Hrvatsku da što prije krene sa strategijom uvođenja nove mreže kako bi uspjeli ostvariti prednosti koje se uvođenjem ove mreže mogu ostvariti.

20. travanj 2024 08:48