Lidertrend
StoryEditor

Batmanov smrtni neprijatelj ne posustaje – ‘Joker‘ postao najuspješniji film utemeljen na stripu

12. Studeni 2019.
Joker - Joaquin Phoenix

Poslije silnih kritičarskih pohvala i gotovo zagarantiranih oskarovskih nominacija, posebno za glavnog glumca Joaquina Phoenixa, 'Joker' je ovoga vikenda osigurao svoje mjesto u povijesti i po pitanju zarade na kino-blagajnama. Zahvaljujući globalnoj zaradi većoj od 950 milijuna dolara, psihološki triler redatelja Todda Phillipsa postao je najprofitabilniji film utemeljen na stripu svih vremena.

Taj podvig još je impresivniji ako uzmemo u obzir da je Phillips na raspolaganju imao budžet od samo 62,5 milijuna dolara, neusporedivo manje od onog koji inače imaju ekranizacije stripova. Zarada 'Jokera' u konačnici će biti i znatno veća jer se njegov pohod na kinesko tržište tek očekuje. Naime, tamošnji cenzori iznimno su rigorozni po pitanju filmova s velikom količinom seksa i nasilja, zbog čega se priča o najvećem Batmanovom neprijatelju i dalje nalazi na čekanju. Stručnjaci procjenjuju da bi svoju zaradu nakon što se počne prikazivati u Kini mogao povećati za oko pola milijarde dolara.

Uspjeh 'Jokera', prema mišljenju filmskih kritičara, krije se u tome što je uspio privući i one koje ekranizacije stripa nimalo ne interesiraju.

- Riječ je o intelektualnom filmu temeljenom na stripu, što znači da ga gledaju obožavatelji stripova, ali i oni koji inače ne vole takve adaptacije, objasnila je filmska novinarka Helen O'Hara.

Radnja, naime, prati potonuće u ludilo naslovnog junaka i pretvaranje neuspješnog stand-up komičara Arthura Flecka u psihotičnog 'kralja zločina'. To je izazvalo i brojne kontroverze pa su ga dušebrižnici 'uzeli na zub' optužujući Todda Phillipsa da veliča nasilje i neodgovorno prikazuje probleme s kojima se susreću mentalno oboljele osobe.

Za kraj, dodajmo i da je 'Joker' s trona najprofitabilnijih filmova utemeljenih na stripu skinuo 'Venoma' koji je s budžetom od 90 milijuna dolara utržio 854 milijuna.

20. travanj 2024 05:07