Hrvatska
StoryEditor

Dužnicima koji ne otvore predstečaj kazna i do milijun kuna

05. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Financijska agencija pozvala je sve dužnike koje Zakon obvezuje na otvaranje predstečajnog postupka da podnesu prijedlog nadležnom Regionalnom centru Fine.

Novi Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji je stupio na snagu s prvim danom listopada propisuje obvezu pokretanja postupka predstečajne nagodbe za poduzetnike koji su nelikvidni ili insolventni, i to pod prijetnjom prekršajne odgovornosti.Novčanom kaznom radi nepokretanja postupka predstečajne nagodbe, u uvjetima u kojima to Zakon propisuje, kaznit će se i sam poduzetnik i odgovorna osoba poduzetnika. Dužnici koji ne pokrenu nagodbu čine prekršaj za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 10 tisuća kuna do čak milijun kuna za samog dužnika i kazna u iznosu od tisuću kuna do 50 tisuću kuna za odgovornu osobu dužnika.

Postupak predstečajne nagodbe provodi se u četiri Regionalna centra – Zagreb, Osijek, Rijeka i Split. Za vođenje postupka mjesno je nadležan Regionalni centar prema sjedištu dužnika, osim u predmetima u kojima visina obveze iz financijskog izvješća dužnika prelazi iznos od 10 milijuna kuna, kada je isključivo nadležno vijeće Regionalnog centra Zagreb, bez obzira na sjedište dužnika.

12. svibanj 2024 03:32