Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska s umjerenim rizikom od korupcije u obrani

30. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Transparency International po prvi je put predstavio rezultate Protukorupcijskog indeksa sigurnosno - obrambenih sustava. Hrvatska je označena kao zemlja sa umjerenim rizikom od korupcije u obrambenom sustavu.

Istraživanje je proveo Transparency International Ujedinjenog Kraljevstva, a obuhvaćene su 82 zemlje na svim kontinentima koje su u 2011. godini činile ukupno 94 posto svjetske vojne potrošnje u vrijednosti od 1.600 milijardi dolara. Zemlje su rangirane u šest skupina, od A do F, ovisno o potencijalnom riziku izloženosti korupciji. Hrvatska po rezultatima spada u grupu C u kojoj se nalazi petina ukupnog broja zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem. Neke od tih zemalja su i Francuska,Češka, Italija, Japan,Poljska i Španjolska. Zemlje kojima prijeti najveći rizik od korupcije su Alžir, Angola, Kamerun, Egipat, Kongo, Libija, Sirija i Jemen.

Istraživanje analizira pet potencijalnih rizika od korupcije u obrambenom sektoru: političkom,financijskom, kadrovskom, operativnom i riziku od korupcije u javnoj nabavi. Kod Hrvatske je najmanji rizik uočen kod potencijalne korupcije u političkom i kadrovskom sektoru. Najveći rizik od korupcije u obrambenom sustavu Republike Hrvatske uočen je kod procesa javnih nabava gdje je pravna regulativa netransparentna. Analitičar portala Obris Igor Tabak upozorio je kako nije dobro da se odluke o javnim nabavama u Hrvatskoj donose na višim razinama,a Ministarstvo obrane služi samo kao tehnički servis.

Transparency international Hrvatska zaključio kako ovi rezultati pokazuju da u Hrvatskoj još treba poraditi na smanjivanju korupcije u obrani.- Kod korupcije u obrambenom sektoru ne dolazi u pitanje samo rashod već sigurnost određene države - naglasio je Zorislav Antun Petrović,član odbora Transparency International Hrvatska

19. svibanj 2024 01:23