Hrvatska
StoryEditor

Institut Ruđer Bošković predstavio Znanstvene oskarovke

24. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

U prostorijama Instituta Ruđer Bošković danas su predstavljeni prestižni projekti Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijedni preko 3,5 milijuna eura zahvaljujući kojima su se na IRB vratile dvije znanstvenice s bogatom međunarodnom karijerom dr. sc. Iva Tolić i dr. sc. Ana Sunčana Smith.

Zahvaljujući ERC sredstvima ove će dvije znanstvenice na IRB-u osnovati svoju grupu i zaposliti mlade istraživače te opremiti laboratorije kako bi radile na istraživanjima koja će u budućnosti pridonijeti razvoju novih lijekova i terapija.

Uz ravnatelja Instituta Ruđer Bošković dr. Tome Antičića, svečanost je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić koji je čestitao dr. Tolić i dr. Smith na prestižnim projektima i znanstvenim rezultatima te im se zahvalio što su takve projekte odlučile raditi u Hrvatskoj i vratiti se s međunarodnih institucija u naponu svoje karijere.

Ministar Grčić je istaknuo kako Ruđer kao najveća znanstvena institucija u Hrvatskoj, vodeća u broju povlačenja sredstva iz europske riznice predstavlja nezaobilaznog partnera Vlade RH.

- Bez vas mi ne možemo zapravo ništa, bez jakog istraživačkog i znanstvenog segmenta, nema održive industrije niti gospodarstva. Tu je IRB najjači u RH, što je potvrdio i uvrštavanjem stožernog strukturnog projekta O-zip u Operativni program Europske unije. Ruđer je uvijek mogao računati i svakako može računat na podršku Vlade u svojim projektima i daljnjem radu ubuduće – zaključio je Grčić.

Projekti koje financira Europsko istraživačko vijeće na glasu su kao najbolja istraživanja u Europi i dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada, a posebno se potiču interdisciplinarni projekti u novim i nadolazećim područjima znanosti te prijedlozi koji uvode nekonvencionalne i inovativne pristupe i znanstvena otkrića.

Svečanost koja je danas na IRB-u okupila brojne predstavnike medija koji su prepoznali važnost ovih projekata, predstavnike grada Zagreba, akademske i znanstvene zajednice te druge uvažene goste otvorio je ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić čestitkom i zahvalom ERC dobitnicama.

- Europska komisija prepoznala je znanstvenu izvrsnost, predanost i inovativnost dr. Tolić i dr. Smith te ih uvrstila u elitno znanstveno društvo dodijelivši im ERC projekte i nagradila ih izdašnim sredstvima. Zadovoljan sam što smo ih uspjeli dovesti na IRB – rekao je Antičić i dodao kako od četiri ERC projekta koja su dodijeljena hrvatskim znanstvenicima, IRB drži polovicu.

05. svibanj 2024 02:36