Hrvatska
StoryEditor

Jugoistočna Europa ne može dobiti novi dobavni plinski pravac bez Hrvatske

03. Prosinac 2014.

Jugoistočna Europa ne može dobiti novi dobavni plinski pravac bez Hrvatske, izjavio je u srijedu ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak za vrijeme posjeta postrojenjima Podzemnog skladišta plina u Okolima.

Takvu poziciju Hrvatske potvrdilo je odustajanje Gazproma od Južnog toka, koji nije bio u suprotnosti s hrvatskih energetskim projektima, ali se pokazalo da nije izvodljiv, kaže Vrdoljak.

"Upravo takav isplativ projekt može biti plinovod TANAP i njegov odvojak IAP", ističe Vrdoljak.

TANAP i IAP su plinovodi kojima bi se plin iz Kaspijskog jezera dovodio u Europu te države središnje Europe riješio ovisnosti o ruskom plinu. Projektom je predviđeno na Kaspijskom jezeru uspostaviti 26 podmorskih plinskih bušotina a cijena cjelokupnog projekta, uključujući i gradnju plinovoda, stajat će oko 45 milijardi dolara.

Hrvatska je u prosincu 2013., zajedno s predstavnicima Azerbajdžana, Albanije, BiH i Crne Gore potpisala Memorandum o suradnji u realizaciji Južnog plinskog koridora u jugoistočnoj Europi. Procijenjena vrijednost gradnje hrvatskog dijela plinovoda je 265 milijuna eura. Očekuje se da će gradnja početi 2015.

Vrdoljak navodi i da su drugi izvor plina važan za jugoistočnu, ali i cijelu Europu novi hrvatski izvori, a treći bi mogao biti LNG terminal koji je, kako kaže, sve više zanimljiv privatnim ulagačima.

"Imamo tri izvora, a sada moramo izgraditi infrastrukturu kako bi bila moderna i fleksibilna. Imamo šansu biti energetsko središte ovog dijela Europe", izjavio je Vrdoljak uz napomenu da su takve njegove izjave prije samo godinu dana izazivale podsmijeh, a sada ih se shvaća puno ozbiljnije.

Ministar Vrdoljak u obilasku je Podzemnog skladišta plina Okoli, koje obilježava početak 85 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje dviju novih bušotina, koje će za gotovo 15 posto povećati izlazne kapacitete tog skladišta.

06. svibanj 2024 17:08