Hrvatska
StoryEditor

Lalovac želi srezati čak 367 dodataka na plaću

27. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Ministarstvo financija iznova se priprema otvoriti priču o raznoraznim dodacima na plaću zbog kojih se ukupna masa osnovnih plaća uvećava 15-ak posto.

U pripremi predstojećeg rebalansa proračuna u Ministarstvu financija, kako doznaje Večernji list, pripremaju vrlo ozbiljnu strategiju kojom bi trebali “napasti” ukupnu masu plaća koju isplaćuje država s više strana.

Prije godinu i pol pisalo se o čak 284 različita dodatka na plaću, ne računajući vojsku i policiju. U sustavnoj analizi plaća u Ministarstvu financija sada se doguralo do zastrašujuće brojke od 367 različitih dodataka na plaću. Česte su situacije da se dodaci na plaću dobivaju čak i za administrativne poslove.

Nema sumnje da u Ministarstvu financija iznova postoji volja da se obračunaju s neujednačenom i nepravednom praksom obračuna dodataka na plaće. Novi analitički alati i sustav centralnog obračuna plaća koji su zaživjeli u Ministarstvu financija omogućit će Ministarstvu jaču argumentaciju, ali ipak je nejasno koliko ima manevarskog prostora u pravnom smislu. Naime, kako upozorava ekonomist Željko Lovrinčević, većina dodataka na plaće koji su ugovoreni kolektivnim ugovorima nastajala je kao kompenzacija za nepovećavanje osnovice plaća.

18. svibanj 2024 20:01