Hrvatska
StoryEditor

Mireli Holy stiglo 1100 primjedbi

28. Svibanj 2012.
Piše:
liderhrt

U sklopu javne rasprave o nacrtu prijedloga Zakona o otpadu koja je trajala od 2. travnja do 2. svibnja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zaprimilo je oko 1.100 primjedbi od stotinjak različitih subjekata.

Najveći broj primjedbi odnosio se na definicije, naknade za gospodarenje posebnim kategorijama otpada, spaljivanje i suspaljivanje otpada te uvoza otpada radi energetske oporabe, priopćilo je Ministarstvo. Rokovi prema kojima se do 1. siječnja 2015. mora osigurati odvojeno sakupljanje papira, metala, plastike, stakla, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih vozila, otpadnih guma, otpadnih ulja, građevnog otpada, otpadnog tekstila i medicinskog otpada te do 1. siječnja 2013. osigurati odvojeno sakupljanje biootpada ispregovarani su s Europskom unijom te iz tog razloga nisu mogli biti promijenjeni, a o čemu je bilo više primjedbi.

Iako se velik dio javnosti izjasnio protiv bilo kakve mogućnosti spaljivanja otpada ili korištenja otpada kao energenta, odredbe Zakona moraju obuhvatiti i ove mogućnosti jer tako nalaže Okvirna direktiva o otpadu, navodi Ministarstvo. Između ostalog, dodan je novi članak prema kojem se za opasan otpad nastao u kućanstvu ne primjenjuju odredbe o miješanju, skupljanju, prijevozu i skladištenju opasnog otpada.

Ministarstvo navodi i kako je s obzirom na veliki broj primjedbi i područje koje nije strogo ograničeno odredbama propisa Europske unije, u prijedlog Zakona unesena odredba o zabrani uvoza otpada u energetske svrhe do uspostave integriranog sustava gospodarenja otpadom. Nacrt prijedloga zakona poslan je u Europsku komisiju, a nakon očitovanja iz Bruxellesa bit će poslan u Vladinu proceduru.

17. svibanj 2024 10:42