Hrvatska
StoryEditor

Najam stana za 3,6 eura po kvadratu

15. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

U sljedećoj godini Vlada čini se planira izaći na tržište iznajmljivanja stanova, koje se u Hrvatskoj zasad uglavnom odvija u crnoj zoni, piše Novi list.

Tu svoju namjeru iznijela je u Strategiji Vladinih programa gdje najavljuje da bi ‘prva faza društveno poticanog najma započela Vladinom odlukom o kupnju gotovih stanova na tržištu za potrebe najma‘. Tim modelom društveno poticanog najma, navodi se u Vladinom dokumentu, nastojalo bi se ‘osigurati stanovništvu koje nije kreditno sposobno siguran dom uz fiksnu cijenu najma od 3,6 eura po četvornom metru‘.

Ako se doista bude radilo o toj cijeni to će značiti da građani stan od 30 ‘kvadrata‘ mogu unajmiti za 108 eura, a onaj od 50 kvadrata za 180 eura, što je trenutno rijetkost u bilo kojem, pogotovu većem, gradu u Hrvatskoj. Uz to plan je navodi se u Strategiji ‘aktivirati neiskorištene nekretnine uz sve popratne efekte, te povećati radnu mobilnost stanovništva‘. U periodu od 2013. do 2015. godine država bi na taj način godišnje u najam dala tri tisuće stanova, odnosno svake bi se godine zaključilo najmanje tri tisuće ugovora o najmu. Strategija ne donosi dodatne detalje o tom modelu, u Vladi kažu da će se on definirati tek tijekom jeseni pa je prerano reći kako će u konačnici izgledati, piše Novilist.hr.

03. svibanj 2024 14:38