Hrvatska
StoryEditor

Optužnice za Fimi-mediu padaju jedna za drugom

13. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Slučaj Fimi medija raspao se kao kula od karata, piše Novi list. Najpoznatiji i najveći sudski postupak iznikao iz ove istrage još je u tijeku, no većina ostalih optužnica jednostavno je pala.

Kako navodi list, prva velika pljuska Državnom odvjetništvu i USKOK-u dogodila se pretprošli tjedan, kad je optužno vijeće srušilo optužnicu protiv ekipe iz HAC-a koju se teretilo za isisavanje novca za Fimi mediju i HDZ - tužiteljstvo je jednostavno prekasno podignulo optužnicu.

Prošli tjedan USKOK je povukao i optužnicu protiv Ivice Kirina, virovitičkog gradonačelnika i bivšeg ministra unutarnjih poslova kojeg se teretilo da je izvukao više od sedam milijuna kuna za crne fondove. Iako nikakvo objašnjenje za povlačenje nije stiglo, kako je Kirin što se rokova tiče bio u sličnoj poziciji kao i HAC-ovci, nije teško zaključiti da se USKOK ovakvim potezom poštedio još jedne bruke i poraza na sudu.

Optužno vijeće za Vinka Mladinea još se treba odraditi na Županijskom sudu u Zagrebu. Naime, USKOK-u je optužnica poslana na dodatnu doradu. Uvjerljivo najveći gubitnik ovih manjih slučaja u sklopu Fimi medija na kraju ispada Darko Beuk, bivši šef Hrvatskih šuma. Iako je i on prošao sličan postupak kao Kirin, Mladineo, HAC-ovci, on se odlučio priznati krivnju i nagoditi s tužiteljstvom. Kazna je uvjetna na 11 mjeseci, ali lako bi moglo ispasti na kraju kako je on jedini od ovih rubnih optuženika proglašen krivim.

- Direktni krivac za masovni ‘pomor‘ USKOK-ovih optužnica je Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik. Naime, on je prema zakonu jedina osoba koja može tražiti produženje rokova istražnog postupka, što je u slučaju Fimi medija i zatražio za Mladena Barišića. No, za nikog drugog nije. Zbog toga danas i jest moguće da se Barišiću i Sanaderu uredno sudi, dok ostali slobodno i bezbrižno mogu šetati - stoji u Novom listu.

13. svibanj 2024 01:07