Hrvatska
StoryEditor

Panama papers - Objavljene adrese hrvatskih građana

09. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Objavljeni su preostali podaci otkriveni u velikom curenju dokumenata odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, nazvanom Panama Papers.

Na listi objavljenoj na stranicama Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) nalaze se deseci fizičkih i pravnih osoba iz Hrvatske. Baza se konstantno nadopunjuje novim imenima i tvrtkama, prenosi N1, a popis možete vidjeti OVDJE.

ICIJ izričito naglašava da postoje potpuno legitimni razlozi za korištenje off shore kompanija i zaklada te da ni na koji način ne žele implicirati da su osobe, tvrtke i ostali entiteti koji se nalaze u bazi podataka povezani s ilegalnim aktivnostima ili su prekršili zakon na bilo koji način.

Također pozivaju građane da im se obrate ovdje u slučaju da su otkrili da su podaci u bazi netočni.

Podsjetimo, dokumenti "Panama Papers" koji su procurili iz panamske advokatske firme Mossack Fonseca sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 milijuna dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija.

Od početka travnja, otkriće Panamskih dokumenata dovelo je do otvaranja brojnih istraga u svijetu te do odstupanja islandskog premijera i jednog španjolskog ministra.

Dokumenti, primjerice, dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, uključujući dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s nezakonitim financijskim transakcijama.

Od najzvučnijih imena svakako su Mauricio Macri, aktualni predsjednik Argentine, ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko, bivši gruzijski premijer Bidzina Ivanishvili, bivši dopredsjednik Iraka Ayad Allawi, bivši premijer Jordana i ministar obrane Ali Abu al-Ragheb, bivši premijer Katara Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, saudijski kralj Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, bivši predsjednik Sudana Ahmad Ali al-Mirghani, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, bivši ukrajinski premijer Pavlo Lazarenko, Vladimir Putin...

Među imenima s Panama Papers našao se i premijer Islanda Sigmundur Davíd Gunnlaugsson i njegova supruga. Ubrzo nakon otkrivanja afere, Gunnlaugsson je podnio ostavku. Oni su na popisu osoba koje su koristile tzv. offshore ‘porezne oaze’ kako bi izbjegli porez i zaštitili svoja bogatstva. Dokumenti su pokazali da je premijer bio suvlasnik kompanije Wintris Inc, pokrenute 2007. godine na karipskom otoku Tortola na Britanskim Djevičanskim otocima.

16. svibanj 2024 07:21