Hrvatska
StoryEditor

Sredstva iz EU fondova bez poduzetničkih investicija neće spasiti Hrvatsku

16. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska treba iskoristiti svaki euro iz EU fondova koji joj pripada. Međutim, netočne su tvrdnje Vlade da je povlačenje novca iz EU fondova ključno za oživljavanje hrvatskog gospodarstva i pravi pokazatelj njezine uspješnosti.

U razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatskoj na raspolaganju stoji oko 10.7 milijardi eura, odnosno 1.5 milijardi eura godišnje. To je u svakom slučaju velik novac! U isto vrijeme, Hrvatska će u Europski proračun uplatiti oko 4.2 milijarde eura, ili prosječno oko 600 milijuna eura godišnje. Gledano iz idealne perspektive, kada bi Hrvatska i iskoristila EU fondove do zadnjeg eura, čist rezultat bio bi oko jedne milijarde godišnje.

Za povlačenje sredstava iz EU fondova potrebna je administrativna, a ne politička sposobnost Vlade, jer ta su sredstva već odobrena i znaju se uvjeti njihovog povlačenja.  Ključno je da  sama sredstva iz EU fondova bez „redovnih“ poduzetničkih investicija neće spasiti Hrvatsku, kojoj za oporavak i za dugoročno održiv razvoj gospodarstva treba godišnje preko 12 milijardi eura investicija. Proteklih godina investicije u Hrvatskoj kreću se ispod 7 milijardi eura. Investicije se ne mogu povećati željama ili zakonom o velikim investicijama, investicije povećava okruženje u kojem se isplati raditi, proizvoditi i investirati. Takvo okruženje izgrađuje se cjelokupnom ekonomskom i društvenom politikom. Nažalost, naša Vlada nije pokazala sposobnost oblikovanja takve politike.

Zbog toga nije korektno tvrditi da se uspješnost vlade mjeri uspješnošću povlačenja novca iz EU fondova, niti da će samo novci iz EU fondova izvući Hrvatsku iz krize.

20. svibanj 2024 03:43