Hrvatska
StoryEditor

Svaki tjedan- falsifikat jedan

04. Listopad 2012.

Za razliku od gospodarskog plana, na kojem karlovačke tvrtke pokazuju živahnost usprkos teškim uvjetima, na političko-moralnom planu iz tjedna u tjedan stižu potvrde o podobnosti u zapošljavanju kadrova HDZ-a i tu i tamo kojeg od njegovih koalicijskih partnera, pri čemu se krivotvorenje diploma koristilo kao uspješan alat.

Gotovo da se kao slogan, s obzirom na dinamiku otkrivanja novih krivotvorina, može kazati ‘svaki tjedan- falsifikat jedan‘. U najnovijem slučaju tijekom revizije vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma u svim tvrtkama i ustanovama Grada Karlovca otkriveno je da Alenka Ban, glavna medicinska sestra i zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića, nema valjanu diplomu više stručne spreme za višu medicinsku sestru, a što se za tu funkciju tražilo.

Alenka Ban, prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Karlovac Marine Gojak, zaposlena je u toj ustanovi od siječnja 1999. kao medicinska sestra, a potom je napredovala na dosadašnji posao, s kojeg je tek nakon revizijskog nalaza morala biti otpuštena 25. rujna. Koliko se takav način zapošljavanja ukorijenio u toj sredini, možda se najbolje može iščitati iz izjave same ravnateljice Gojak, koja je pokušavajući braniti nebranjivo, za medije izjavila ‘Gđa Ban je svoj posao obavljala vrlo stručno, savjesno i odgovorno što mogu posvjedočiti zaposlenici, a vjerujem i roditelji djece koja idu u Dječji vrtić Karlovac‘.

Osim posebne težine ovog slučaja s obzirom na prirodu posla i odgovornosti za vrtićku djecu, znakovito je i to da je Alenka Ban supruga gradskog vijećnika HDZ-a Ivice Bana, a njena sestra Ana Župančić glasnogovornica je, ili službeno, viši referent za prokol i odnose s javnošću Grada Karlovca. Nakon ovog nalaza, sva dokumentacija vezana za ovaj slučaj proslijeđena je državnom odvjetništvu u Karlovcu, čija se reakcija očekuje s posebnim zanimanjem, i to ne samo zbog prirode posla i posebne odgovornosti u ovom slučaju, kao i zbog eventualne odgovornosti i same ravnateljice.

Naime, ODO je ljetos odbacilo kaznenu prijavu za slučaj krivotvorene diplome Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, temeljem koje je u gradskom kazalištu Zorin domu bio zaposlen HDZ-ov kadar Goran Đurašević na mjestu voditelja marketinga. Prema tumačenju zamjenice ODO Irene Lipka-Krajačić, Đurašević s s lažnom potvrdom o stjecanju diplome javio na natječaj u lipnju 2006., a kako je otada proteklo više od pet godina, a za utvrđeno se kazneno djelo ne predviđa zatvorska kazna dulja od pet godina, tako po isteku od pet godina od počinjenja kaznenog djela nastupa zastara, i ta je prijava odbačena! Međutim, ništa o tome da je zatim Đurašević sve do ovog ljeta upravo na temelju takve krivotvorine dobivao plaću u Zorin domu, pa se sad postavlja pitanje hoće li se jednakom prosudbom državno odvjetništvo voditi i u ovom slučaju, s obzirom da je Alenka Ban u Dječjem vrtiću Karlovac od siječnja 1999.

Karlovačka lavina krivovorina započela je, da podsjetimo, s Bernardicom Halapa-Topolnjak, inače županijskom čelnicom HSP-a, koja je s lažnom diplomom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ‘provaljena‘ na mjestu pročelnice ureda župana Karlovačke županije Ivana Vučića. Nakon spomenutog Đuraševića ustanovljeno je da je Marijan Stavljenić, nekada vozač kamiona-hladnjače, zaposlen kao HDZ-ov kadar s krivotvorenom diplomom Fakulteta prometnih znanosti na položaj direktora Hrvatskoga radio Karlovca u vlasništu Grada i gradskih tvrtki, a komunalni redar Marijan Brnardić za dobivanje posla čak je morao krivotvoriti srednjoškolsku svjedodžbu! Nakon njih pokrenuta revizija otkrila je još šest krivotvorenih svjedodžbi u gradskoj tvrtki Čistoća, te jednu sumnjivu u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Karlovca. Nakon ovakve eskalacije krivotvorina, možda bi u toj sredini, čije se aktualno gradsko vodstvo trudi u nametanju ideala moralne čistoće i beprijekornosti izražene u sintagmi ‘Hrvat-katolik‘, trebalo provesti i reviziju same revizije. Onako, za svaki slučaj, da nije što promaknulo, a da se ne mora kasnije opravdavati zastarom.

06. svibanj 2024 10:01