Svijet
StoryEditor

Južni tok propao jer ga nije htjela podržati niti jedna ozbiljna banka?

03. Prosinac 2014.

Rusija je od gradnje plinovoda Južni tok odustala prije svega iz gospodarskih razloga i to zbog činjenice da taj projekt nije željela financijski poduprijeti niti jedna ozbiljna banka, ocjena je direktora tajništva europske Energetske zajednice Janeza Kopača koju u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

"Razlog za odustajanje od projekta Južni tok je čisto gospodarsko pitanje", izjavio je Kopač dodajući kako i u ovom slučaju sve počinje i završava s novcem.

Projekt "Južni tok" trebao je stajati oko 15,5 milijardi eura.

Kopač drži kako je u kontekstu prijepora oko gradnje "Južnog toka", koji je trebao zaobići Ukrajinu, u konačnici riječ o pobjedi europskih vrijednosti, jer taj projekt nikada nije bio vođen pravilima na kojima inzistira Europska unija.

Na to su upozoravali i iz Energetske zajednice, međunarodne organizacije utemeljene 2005. s ciljem vođenja usuglašene energetske politike, koja je okupila države-članice EU te jugoistočne Europe, kao i one koje gravitiraju crnomorskom bazenu, uključujući Ukrajinu.

Po Kopačevoj ocjeni, bit je u pokušaju Rusije odnosno njezina predsjednika Vladimira Putina da ovako zamišljenom gradnjom plinovoda sebi osigura monopolistički utjecaj, čemu se Europska komisija odlučno usprotivila i što je dovelo do toga da države poput Bugarske prekinu sudjelovanje u njegovoj provedbi.

"Evidentno je da su oni (Rusi) nakon svih ovih problema odustali, ali ovdje je važno reći da niti jedna ozbiljna banka nije htjela financirati taj projekt. To je i najveći razlog što je sve zaustavljeno", tvrdi Kopač.

07. svibanj 2024 03:30