Svijet
StoryEditor

Porez na financijske transakcije nije mrtav

14. Rujan 2013.

Porez na financijske transakcije (FTT) nije mrtav, unatoč pravnom mišljenju da bi neki njegovi aspekti mogli biti nezakoniti, rekao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u petak u Vilniusu gdje su se na sastanku o bankovnoj uniji, paketima pomoći i oporavku okupili ministri financija eurozone.

Prema internom dokumentu Europskog vijeća, taj bi porez čiju uspostavu zagovara 11 od 28 članica Europske unije, bio diskriminatoran prema zemljama koje u njemu ne bi sudjelovale, objavljeno je prije nekoliko dana.

Europska komisija predviđa da se porezom od 0,1 posto na dionice i obveznice, odnosno 0,01 posto na ostale proizvode, oporezuju sve financijske transakcije od trenutka kada je jedna od strana u transakciji članica koja ga je potpisala.

Prema pravnome mišljenju, to bi nanijelo štetu europskim zemljama izvane zone FTT-a. Tako bi, primjerice londonski City mogao biti pogođen porezom, ako britanska tvrtka trguje s podružnicama francuske ili njemačke banke sa sjedištem u Londonu. Britanska vlada u tom bi slučaju morala ubrati porez, ali ga ne bi smjela zadržati, objašnjava BBC .

Schaeuble, koji je zajedno s francuskim kolegom Pierrom Moscovicijem, na rubu sastanka branio FTT, rekao je da ‘čak i u slučaju da pravna služba Europskog vijeća ima pravo (oko nezakonitosti), to ipak nije smrtonosni udarac za porez na transakcije‘ te da se ‘uvijek može pronaći neko rješenje‘.

Schaeuble je podsjetio kako je uvijek govorio da neće biti lako, a Moscovici drži da bi FTT mogao stupiti na snagu 2014., no za to je potrebna ‘politička deblokada‘.

Njemačka i Francuska glavne su zagovarateljice FTT-a koji bi mogao donijeti 35 milijarda eura na godinu, prema procjeni Bruxellesa. Snažan protivnik je Velika Britanija koja je predmet iznijela pred Europski sud pravde.

15. svibanj 2024 20:38