Aktualno
StoryEditor

Deutsche Bahn i Deutsche Telekom napuštaju Iran zbog američkih sankcija

16. Kolovoz 2018.

Njemački željeznički operater Deutsche Bahn i telekomunikacijski div Deutsche Telekom objavili su u četvrtak da zaključuju projekte u Iranu nakon novih američkih sankcija Teheranu i poruke Washingtona da će kompanijama prisutnima u toj zemlji zabraniti poslovanje s SAD-om.

Nove američke sankcije Iranu stupile su na snagu prošloga tjedna i nekoliko je europskih kompanija zbog sankcija već obustavilo planirana ulaganja u Iran, uključujući francuskog naftnog diva Total i proizvođače automobila PSA, Renault i njemački Daimler.

Državno željezičko poduzeće Deutsche Bahn uključeno je preko podružnice DB Engineering & Consulting u dva projekta u Iranu, izjavila je glasnogovornica u četvrtak.

>>>Europske kompanije odustaju od projekata u Iranu nakon najavljenih sankcija

„Oba će projekta biti zaključena u kolovozu odnosno u rujnu 2018.“, rekla je. „Zbog izmijenjene bankarske prakse tražili smo da se ugovor zaključi prijateljski i pravodobno“.

U svibnju 2017. Deutsche Bahn potpisao je s iranskim željezničkim operaterom Bonyad Eastern Railwaysom (BonRail) memorandum o razumijevanju za projekt kojem je cilj bilo utvrđivanje i razvijanje potencijala u segmentu vagona i organizacije, kazala je glasnogovornica.

Drugi projekt pokrenut je prije otprilike godinu do godinu i pol dana a predviđao je pružanje savjetodavnih usluga iranskoj državnoj željeznici RAI, uključujući savjete o restrukturiranju, dodala je.

Odvojeno je poslovanje u Iranu obustavio i Detecon, podružnica tvrtke T-Systems, odjela Deutsche Telekoma za usluge na području informatičke tehnologije, istaknuo je njegov glasnogovornik.

>>>Iran predstavio balističku raketu nove generacije

Detecon nudi savjetodavne usluge kompanijama u sektoru telekomunikacija.

"Do odluke o zaustavljanju poslovanja prihodi u Iranu dosegnuli su u 2018. oko 300.000 eura", objavili su iz te tvrtke.

"S obzirom na osjetljivost odnosa s Iranom diljem svijeta, Detecon je prekinuo poslovanje u Iranu a odluka je trenutno stupila na snagu sredinom svibnja 2018."

Odluka o završetku DT-ova poslovanja u Iranu objavljena je neposredno nakon objave da će DT-ova američka podružnica T-Mobile kupiti američki Sprint u sklopu transakcije vrijedne 26 milijardi dolara, koju još moraju odobriti američki regulatori.

25. travanj 2024 05:40