Aktualno
StoryEditor

Dobit OTP-a pola milijarde kuna, godinu obilježilo preuzimanje Splitske banke

05. Ožujak 2018.

OTP grupa je u 2017. ostvarila računovodstvenu neto dobit od pola milijarde kuna, objavili su u ponedjeljak iz te banke, napominjući kako je godinu obilježilo preuzimanje Splitske banke te da se intenzivno radi na procesu integracije, koji će biti završen do 1. listopada ove godine.

- Proteklu godinu je u OTP grupi obilježilo preuzimanje Splitske banke u svibnju, od kada se intenzivno radi na procesu integracije banaka koji će biti završen do 1. listopada ove godine, ističu iz te banke, dodajući da će spajanjem nastati četvrta po veličini banka u Hrvatskoj.

>>>HPB: Odlično lanjsko drugo polugodište nadoknadilo gubitak zbog izloženosti Agrokoru

Uz intenzivnu pripremu integracije, OTP grupa je, kako navode, u 2017.  ostvarila izvrsne poslovne rezultate - s bilancom od 44 milijarde kuna OTP grupa zauzima preko 11 posto tržišnog udjela mjereno veličinom aktive.

Ukupni portfelj bruto kredita obiju banaka iznosi 29 milijardi kuna, a depozitna baza 33 milijarde kuna, što također predstavlja po 11 posto tržišnog udjela.

>>>HNB: Zbog rizika povezanih s Agrokorom lani pala profitabilnost banaka

Iz OTP-a u priopćenju navode da je udjel u segmentu kredita stanovništvu iznadprosječnih 13 posto tržišta, u okviru kojih najveći tržišni udjel imaju auto krediti sa preko 50 posto i gdje je OTP grupa trenutno najjači tržišni igrač.

U segmentu nenamjenskih kredita OTP grupa zauzima 15 posto tržišta.

>>>Sberbank ne vidi potencijalne probleme povezane s Agrokorom u svojoj bilanci

U priopćenju se navodi i da je mađarska OTP grupa u 2017. godini ostvarila konsolidiranu računovodstvenu dobit od 281,3 milijardi forinti, u usporedbi s baznim razdobljem kad je zabilježeno 202,5 milijarda forinti.

13. svibanj 2024 10:33