Aktualno
StoryEditor

Euro blago oslabio, no i dalje najveći dobitnik u 2017.

21. Kolovoz 2017.

Na svjetskim valutnim tržištima euro je u ponedjeljak oslabio jer se ulagači pitaju nije li njegov dvoznamenkasti rast u ovoj godini u odnosu na američku valutu pretjeran.

Tečaj eura skliznuo je jutros 0,17 posto, na 1,1740 dolara, nakon što je prošloga tjedna oslabio 0,5 posto.

No, euro je i dalje na dobitku od početka godine više od 11 posto, po čemu je najveći dobitnik među valutama skupine G10 najvećih svjetskih gospodarstava.

>>>Svjetska tržišta: Peru igrač broj jedan na globalnom tržištu ribljeg brašna

- S obzirom da se ovoga tjedna ne očekuju spektakularne najave predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija, nema nekih razloga za daljnji rast tečaja eura, kaže Viraj Patel, valutni strateg u banci ING.

Krajem ovoga tjedna u Jackson Holeu u SAD-u održava se Fedova godišnja konferencija središnjih bankara koju ulagači i analitičari pozorno prate.

No, prema najavama iz ECB-a, Mario Draghi neće poslati nikakve nove poruke, nakon što je nedavno poručio da bi se monetarni poticaji u eurozoni uskoro mogli početi smanjivati.

U takvim je okolnostima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros blago ojačao, na 93,56 bodova.

No, ne uspijeva znatnije ojačati jer je i dalje pod pritiskom političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Zbog tih problema, sve je manje vjerojatno da će Trump ispuniti svoja izborna obećanja o gospodarskim poticajima u vidu poreznog rasterećenja i povećanja državne potrošnje na infrastrukturu.

>>>Svjetska tržišta: Dolar oslabio nakon Trumpovih izjava da postaje prejak

A ako izostanu poticaji bržem rastu gospodarstva i potrošnje, malo je vjerojatno da će porasti inflacija.

To, pak, znači da američka središnja banka nema razloga da bi žurila s povećanjem ključnih kamatnih stopa, pa nema razloga ni za značajnije jačanje dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara stabilno se jutros kreće oko 109,20 jena, nedaleko najniže razine u četiri mjeseca od 108,60 jena, na koju je skliznuo u petak.

04. svibanj 2024 04:22