Aktualno
StoryEditor

Europsko istraživačko vijeće dalo potporu za samo jedan hrvatski projekt

07. Rujan 2019.

Europsko istraživačko vijeće (ERC) odobrilo je 621 milijun eura potpore za 408 znanstvenika na početku karijere kako bi lakše ustrojili vlastite timove i provodili pionirska istraživanja u raznim disciplinama. No poražavajuća je činjenica da je tu potporu, u iznosu od 805 tisuća eura, dobila samo jedna znanstvenica iz Hrvatske, Jadranka Šepić s Instituta za oceanografiju i istraživanje mora iz Splita, za projekt koji se bavi procjenom utjecaja razine mora na poplave.

– Nažalost, Hrvatska je iznimno neuspješna u dobivanju ERC projekata. To je pokazatelj da je naš visokoobrazovni i znanstveni sustav iznimno nekonkurentan; u njemu se najbolji znanstvenici teško mogu afirmirati te se stoga i ne žele znanstveno angažirati u Hrvatskoj, nego svoju karijeru ostvaruju na kvalitetnijim, inozemnim ustanovama – rekao je za Lider državni tajnik pri Ministarstvu obrazovanja i znanosti dr. sc. Tome Antičić i dodao da je upravo radi toga nužno transformirati znanstveni sustav, gdje bi, umjesto sadašnje uravnilovke, kako kaže, najboljima išlo najviše sredstava.

– Poslala sam prijavu i s radošću dočekala vijest da su mi odobrena sredstva za projekt u čiju ćemo realizaciju krenuti u rujnu 2020. – rekla nam je Šepić, geofizičarka i majka troje djece, od kojih jedno ima tek dva tjedna.

24. travanj 2024 23:22