Aktualno
StoryEditor

Majetić: Želja poslodavaca je da sve političke opcije prihvate desetogodišnji plan razvoja RH

01. Veljača 2018.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić izjavio je u četvrtak da bi Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine trebala pokazati u kojim segmentima Hrvatska misli biti konkurentna, kako misli stvarati bolji život, na koje će se industrije fokusirati i gdje vidi prilike.

Potom treba odrediti što će se raditi po segmentima da bi se to ostvarilo - od obrazovanja, industrije, porezne politike, kazao je Majetić odgovarajući na upit novinara pred Banskim dvorima.

>>> Miodrag Šajatović: Prijedlog strategije: Hrvatska 2030. – zemlja sretnih rentijera

Majetić je rekao kako poslodavci žele da se ta Strategija donese, da se proglasi desetogodišnji plan razvoja Hrvatske te da nakon toga to prihvate sve političke opcije, tako da bez obzira tko je na vlasti bude u funkciji provođenja tih odluka, a ne promjene strategija.

U Vladi će se nakon sjednice Vlade održati prva sjednica Upravljačkog odbora za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Vlada je osnovala Upravljački odbor s ciljem koordinacije pripreme i praćenja provedbe Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Čine ga predsjednik Vlade i svi ministri, predstavnici Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Udruge općina u Republici Hrvatskoj, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK), sindikata više razine, Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Izradom Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, po prvi put će se u Hrvatskoj kroz sveobuhvatni pristup države pristupiti dugoročnom planiranju razvoja.

>>> Novi broj Lidera – Strategija 2030.: Prilika za državnike, a ne za politikante

Majetić je rekao kako poslodavci žele da se ta Strategija donese, da se proglasi desetogodišnji plan razvoja Hrvatske te da nakon toga to prihvate sve političke opcije, tako da bez obzira tko je na vlasti bude u funkciji provođenja tih odluka, a ne promjene strategija. Jer, napomenuo je, ako se mijenjaju strategije svake tri, četiri godine, "onda se vrtimo u kružnom toku i nikako da odlučimo gdje ćemo napokon skrenuti".

Na pitanje koje bi industrije u Hrvatskoj trebale dominirati u 2030. godini, konkretno je li to turizam, Majetić je kazao da turizam ne treba biti temelj na osnovu kojeg gradimo našu budućnost.

"Moramo imati industriju i gospodarstvo koje stvara dodanu vrijednost, gdje ćemo biti konkurentni. Turizam je naravno bonus na ono što radimo, ali moramo stvoriti jedno održivo gospodarstvo, koje će imati mogućnost mijenjati. Jer za deset godina je teško predvidjeti što će biti, ali moramo imati dovoljno fleksibilnosti, snage i pameti da se možemo prilagođavati u hodu", istaknuo je.

>>> Žalac: Uskoro kreće izrada Nacionalne razvojne strategije do 2030.

Novinari su Majetića pitali i za komentar vezan uz plaćanje konzultanata Agrokora, prvenstveno tvrtke u kojoj je radio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, Texo Menagement.

Majetić je rekao kako treba razgovarati o tome što su konzultanti napravili, odnosno da li posao koji ta tvrtka radi odgovara rastu njihovih prihoda i da li onaj tko to plaća dobiva ekvivalentnu vrijednost za to.

Na pitanje jesu li uobičajeni u Hrvatskoj ugovori za konzultante u iznosu od 250 tisuća kuna tjedno, Majetić je rekao da s obzirom da se radi o Agrokoru i velik je novac u pitanju, to se uvijek radi proporcionalno vrijednosti posla.

"Nemamo takva iskustva u Hrvatskoj, ali postoji matematika i vjerojatno se može usporediti s praksama u Europi. Pretpostavljam da su ljudi koji su donosili te odluke to radili na temelju praksi i parametara kako se to radi vani", rekao je Majetić.

25. travanj 2024 11:11