Aktualno
StoryEditor

Mala škola komuniciranja: I kad (misliš da) sve znaš, nemoj to govoriti

21. Veljača 2019.

Završavamo sastanak i direktor jedne velike medijske kuće dodaje šlagvort: ‘Ne treba meni priprema. Sve znam!‘ Do tog trenutka izgledao je stručno, pametno i elokventno. U sekundi se moja simpatija rastopila kao eko sladoled na +40.

Čak i da je to istina, čak i da zaista znaš sve – koliko je dobro to reći pred auditorijem kojeg ne poznaješ dovoljno? Kada ćemo shvatiti da učenje nikada ne prestaje. Zamislite da smo kao klinci rekli - ZNAM ČITATI I TO JE TO - VIŠE MI NIŠTA NE TREBA.

Nemojte nikada odustati od usvajanja novih znanja, usavršavanja, istraživanja novih mogućnosti. Dugujete sebi postati najbolja verzija onoga što želite i možete. Tako je to u svemu pa i u komunikacijskim vještinama.

Ako znate govoriti, ne znači da ste odličan govornik. Ako znate sadržaj, ne znači da ćete zapaliti i motivirati publiku. Međutim, ako i dalje mislite da se ne trebate usavršavati u komunikacijskim vještinama, evo nekoliko priča za dodatnu motivaciju.

Prema najnovijim istraživanjima dobri komunikatori imaju kvalitetnije brakove. Većina razvoda u osnovi se dogodi zbog loše komunikacije, a nju prvenstveno potiče kritiziranje, emocionalna manipulacija, nepoštivanje i prezir. Ako uvedete pravilo da na spavanje ne odlazite nikad posvađani, morat ćete brusiti svoje razumijevanje i dopustiti da vas drugi razumiju.

Komunikacija je usko povezana i sa zaradom. Studije provedene u Americi na preko 1000 ispitanika ističu da postoji povezanost između briljantnih komunikatora i dobro plaćenih poslova. I sami znate da je neki puta puno bitnije kako svoje poslovne uspjehe prezentirate nego koliko su oni zaista bolji od ostalih u timu. Tako da je sasvim jasno da ako želite postati vođa tima, nije dovoljno biti samo stručan.

Nužno je njegovati svoju sposobnost da to dobro, pravovremeno i s mjerom predstavite ideju. Ne zaboravite da velik dio poslovnih odluka mora počivati i na strasti, ne samo na brojkama.

I na kraju… komunicirajte ponekad i šutnjom. Kad naučimo slušati imamo sve manje potrebe boriti se da uvijek budemo u pravu. Slušanje i razumijevanje nam omogućava da vidimo iza očitog i razumijemo širi kontekst komunikacije.

Vježbajte i govor i šutnju. Jednako su važni.

Autorica Školice komuniciranja Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje i NLP Leadership stručnjak.

15. travanj 2024 22:56