Aktualno
StoryEditor

MI Braća Pivac – Sasvim prijateljsko finale ovladavanja Krašem

12. Rujan 2019.
Ivica Pivac, predsjednik Uprave MI Braća Pivac

Vrgoračka tvrtka iza sebe ima već dvije uspješno realizirane akvizicije – PPK Karlovac i Mesne industrije Vajda. Iskustvo stečeno u tim akvizicijama sasvim je sigurno pretočeno i u strategiju za koju se odlučila u slučaju Kraša

Svojedobno su Kraš obilazile kompanije kao što su Craft i Nestlé, zainteresirani za preuzeti ga bili su Goranko Fižulić i Emil Tedeschi, ali pokazalo se da za taj najslađi zalogaj hrvatske konditorske industrije nije dovoljno imati samo novac, već i mnogo strpljenja.

Braća Pivac godinama su strpljivo skupljala dionicu po dionicu Kraša pa njihova objava namjere preuzimanja jedne od perjanica hrvatske prehrambene industrije nije iznenađenje. Možda je tek malo iznenađenje što su se na ponudu za preuzimanje odlučili već sada, uzme li se u obzir da su dionice Kraša kupovali više od deset godina te što je dokapitalizacija Kraša potkraj prošle godine, u kojoj su Pivci sudjelovali s 50 milijuna kuna, izvedena tako da su u trenutku kada su stekli više od 30 posto udjela bili oslobođeni davanja ponude za preuzimanje.

Kronologija preuzimanja

Lipanj 2010. MI Braća Pivac ušao među deset najvećih dioničara Kraša s 11.842 dionice (0,3865 posto udjela) Prosinac 2010. Pivci raspolažu s 33.767 dionica (2,46 posto udjela) Prosinac 2011. S prikupljenih 68.699 dionica MI Braća Pivac prešao prag od pet posto udjela u Krašu Travanj 2013. MI Braća Pivac prešao prag od deset posto udjela (raspolažu s 137.451 dionica) Prosinac 2014. U njegovu je vlasništvu 206.270 dionica Kraša, čime je prešao prag od 15 posto vlasništva Veljača 2016. Pivci postaju drugi najveći dioničar Kraša s prikupljenih 268.647 dionica Travanj 2016. MI Braća Pivac postaje najveći dioničar Kraša i s 274.767 dionica prelazi prag od 20 posto udjela Prosinac 2018. Sudjeluje u dokapitalizaciji Kraša s 50 milijuna kuna, kupnjom novih 125.000 dionica, čime stječe 30,37 posto udjela u vlasništvu (bez obveze preuzimanja) Rujan 2019. MI Braća Pivac objavljuje namjeru objave preuzimanja Kraša u zajedničkom djelovanju s Kraš-ESOP-om

Vrgoračka tvrtka, kojoj je na čelu Ivica Pivac, iza sebe ima već dvije uspješno realizirane akvizicije – PPK Karlovac i Mesne industrije Vajda. Iskustvo stečeno u tim akvizicijama sasvim je sigurno pretočeno i u strategiju za koju su se odlučili u slučaju Kraša. Prije svega, Pivci se tu ne pojavljuju kao neželjeno strano tijelo, već nastupaju kao ‘bijeli vitez’, preuzimač koji neće nikoga ugroziti, koji ne dolazi zato da bi kompaniju učinio profitabilnijom isključivo za sebe, već da bi to učinio i na korist drugih dioničara.

MI Braća Pivac raspolaže s dovoljno vlastita novca i dovoljno jeftinih izvora kapitala da bi mogao ponudu za preuzimanje Kraša dati samostalno, ali odlučio se na opciju potpune suradnje s Kraševim ESOP-om.

– Kao najveći pojedinačni dioničar društva Kraš d.d. Zagreb želimo vas obavijestiti da namjeravamo dati ponudu za preuzimanje dionica Kraš d.d. Zagreb. S obzirom na to da nam je namjera kvalitetna suradnja s vama, kao drugim najvećim pojedinačnim dioničarem, koji ujedno predstavlja i većinu radnika Kraša, želja nam je da zajednički nastupamo u ponudi za preuzimanje, kao i da u budućnosti surađujemo u cilju održavanja i unaprjeđenja poslovanja Kraša, na zadovoljstvo svih njegovih dioničara i radnika, stoji u službenom dopisu koji su Pivci neki dan poslali Kraševom ESOP-u.

Dioničarima iz redova sadašnjih i bivših zaposlenika Kraša, koji u ESOP-u zajedno drže 18,45 posto svih dionica, na raspolaganju je još desetak dana da prihvate ili odbace ponudu Braće Pivac. Logično je za očekivati da će je prihvatiti i zajedno dati ponudu za preuzimanje dionica od ostalih dioničara. MI Braća Pivac, naime, može ponudu za preuzimanje dati s njima isto tako kao i bez njih.

24. travanj 2024 02:59