Aktualno
StoryEditor

Muzej ‘Igre prijestolja‘ u Splitu: Atrakcija koja privlači čak i one koji nisu gledali seriju

02. Lipanj 2019.

‘Igra prijestolja‘, jedna od najpopularnijih televizijskih serija svih vremena, prije nekoliko tjedana stigla je do kraja, rastuživši pritom milijune fanova diljem svijeta. Nekima od njih, točnije onima koji se nađu u Splitu, kakvu-takvu utjehu pružit će nedavno otvoreni ‘Game Of Thrones‘ muzej, smješten u samom centru grada pod Marjanom, u neposrednoj blizini lokacija na kojima su snimljene neke scene.

Iza ovog, u hrvatskim okvirima jedinstvenog projekta, stoji mladi zagrebački poduzetnik Luka Galić koji je već ranije u Dubrovniku otvorio i dućan posvećen ‘Igri prijestolja‘.

- Ideja se rodila pošto sam veliki obožavatelj serije i svakodnevno sam u interakciji s ‘hrpom‘ fanova iz čitavog svijeta. Oni su nešto ovakvo dugo željeli vidjeti u Hrvatskoj, jednoj od glavnih, ako ne i glavnoj destinaciji snimanja – pojasnio je Galić.

Na muzeju je šest mjeseci radilo četrdesetak ljudi, odreda obožavatelja serije, a za posjetitelje se brinu vodiči, dobro upoznati kako sa serijom tako i s književnim predloškom prema kojem je nastala. Cijena ulaznice zasad iznosi pedeset kuna za odrasle, tijekom turističke cijene poskupjet će na 75, dok ćete za djecu u dobi od šest do 12 godina ulazak u muzej platiti 25 kuna.

Podršku Galiću i njegovom timu dali su Turistička zajednica Grada Splita, Muzej grada Splita i sam grad, a Luka ističe i da su ih ‘jako ugodno iznenadile reakcije lokalnog stanovništva koje im daju snažan vjetar u leđa‘.

U tristo kvadratnih metara muzeja pronaći ćete pet tematskih prostorija posvećenih lokacijama u seriji, kao i različitih eksponata, kostima, oružja, makete gradova, figure u stvarnoj veličini, fotografije sa snimanja, specijalni efekti i još puno, puno toga. Najviše pozornosti, govori nam Galić, privlači prva soba koja predstavlja Meereen, grad koji je Split ‘glumio‘ od četvrte do šeste sezone.

Eksponate su nabavljali s raznih strana pa su tako neke od njih dobili direktno iz HBO-ovih rezervi, dio su im poslali fanovi iz čitavog svijeta, a vrijedi spomenuti i one iza kojih stoje hrvatski umjetnici. Tako je, primjerice, zmajevu glavu koja krasi ulaz u muzej radio akademski kipar Mislav Katalinić.

Reakcije na ovu originalnu turističku atrakciju bez iznimke su pozitivne.

- Smatram da će ovako nešto jako dignuti splitsku ponudu ‘Igre prijestolja‘ koja je bila prilično zapostavljena, a ima veliki udio u seriji. Htjeli smo da muzej bude na takvoj razini da ga posjećuju ne samo fanovi, nego svi turisti koji se nadu u Splitu i okolici. Također, dolazi nam iznenađujuće puno naših ljudi, što nas izuzetno raduje – ističe Luka Galić.

07. svibanj 2024 04:23