Aktualno
StoryEditor

Nove statističke regije mogle bi potaknuti selidbu proizvodnje iz Zagreba

23. Siječanj 2019.

U srijedu je na sjednici Vlade usvojen prijedlog novih statističkih regija u Hrvatskoj koji je predstavila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Sudeći prema prijedlogu koji zasad čeka formalnu potvrdu Sabora, moglo bi doći do promjene u planovima dijela investitora koji bi svoje buduće proizvodne pogone umjesto u Zagrebu mogli graditi u jednoj od preostale tri statističke regije, ponajprije u Slavoniji, Sisačko-moslovačkoj i Karlovačkoj županiji. Štoviše, čuli smo i ideju kako bi zbog nove podjele neki poduzetnici iz Zagreba mogli premjestiti sjedišta svojih tvrtki u regije s većim potporama ulagačima.

U poduzetničkim krugovima može se osjetiti doista veliko zadovoljstvo zbog tog prijedloga, pa tako vlasnik vinkovačkog Grad-Exporta Petar Šimić optimistično govori o mogućnosti otvaranja novih pogona u Slavoniji, i to ne samo domaćih tvrtki nego i stranih.

– U svakom slučaju, nije isključeno da neke zagrebačke tvrtke promijene svoje planove i investiraju u Slavoniju. Primjerice, Badelu 1862 to bi se sigurno isplatilo ako bi jednog dana širio proizvodnju – kaže Šimić.

Pametnija podjela, veće potpore

Kad inače govorimo o statističkim regijama (NUTS2), uz njih su, prije svega, vezane regionalne potpore, primjerice kao potpora tvrtkama koje ulažu u proizvodnju. Kako sada stvari stoje, svi, od Ministarstva pa do poduzetnika i udruga, ‘zapalili‘ su se za statističku podjelu na Grad Zagreb, središnju i istočnu Hrvatsku (Slavonci, Sisačko-moslovačka i Karlovačka županija), jadransku Hrvatsku i sjevernu Hrvatsku (Međimurje, Zagorje, Podravina, Varaždinska županija). Prvoga veljače to će navjerovatnije i biti tako.

Ni konzultantica za EU fondove Ariana Vela ne spori mogućnost, uz oprez, da bi određeni broj tvrtki mogao ostaviti sjedište u Zagrebu, a pokrenuti investiciju u drugom dijelu zemlje.

- Moguće je da će ovakva izmjena pozitivno utjecati na popunjavanje poslovnih zona u regijama u kojima će rasti stopa regionalnih potpora zato što će tvrtke sa sjedištem u Zagrebu promijeniti prvotno planirane lokacije ulaganja. Ukoliko im jedinica lokalne samouprave ponudi dobre uvjete, efekt može biti vrlo dobar - osim veće stope potpore, to mogu biti popunjene poslovne zone, nova radna mjesta, zadržavanje stanovnika u slabo razvijenim regijama i slično – kaže Vela.

Cijeli članak možete pročitati u novom broju Lidera, digitalno od srijede popodne ili ‘analogno‘ od četvrtka na kioscima Tiska i iNovina.

14. travanj 2024 09:16