Aktualno
StoryEditor

Odvjetnički tim: Sanader je zadovoljan, imamo psihološku prednost

26. Prosinac 2016.

"Sanader je zadovoljan," rekla je njegova odvjetnica Jadranka Sloković u komentaru završetka arbitraže pred sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi čiji je nepovoljni ishod natjerao Vladu da na Badnjak objavi namjeru o otkupu i preuzimanje većinskog udjela u Ini.

Sloković kaže da odluka arbitražnog suda olakšava posao Sanaderovu odvjetničkom timu te ‘‘dovodi i gospodina Sanadera i cijeli ovaj predmet u jednu drugačiju poziciju. Imamo, rekli bismo, psihološku prednost" jer je još jedan neutralni sud potvrdio teze obrane.

"Čula sam se s gospodinom Sanaderom, on se javio čim je objavljena ta vijest. On je rekao u svakom slučaju da je njemu žao što je Hrvatska došla u takvu situaciju," dodala je odvjetnica.

Slično je gledište za Vijesti RTL-a ponudio Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović: ‘‘Nismo iznenađeni ali smo vrlo zadovoljni, polako istina dolazi na vidjelo. Sud je utvrdio dakle da gospodin Sanader nije bio korumpiran. To također potvrđuje da je država apsolutno olako ušla u taj arbitražni postupak".

‘‘Automatizam‘‘

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu koji je bivšeg premijera osudio na 10 godina zatvora zbog Ine i Hypa, a čiju je presudu prvo preinačio Vrhovni i potom ukinuo Ustavni sud kaže da arbitraža drugačije nije ni mogla završiti.

"Nimalo me to ne čudi i mislim da je do te odluke došlo gotovo automatizmom nakon odluke Ustavnog suda," rekao je Turudić čije je mišljenje da ishod arbitraže ne bi trebao utjecati na ponovno suđenje Sanaderu.

"Ne bi trebalo, ne bi smjelo i neće. Međutim, atmosfera se mijenja. Ozračje je sada bitno drukčije nego što je bilo prije nekog vremena," kaže Turudić o novonastaloj situaciji uz ocjenu da je Hrvatska mogla bolje iskoristiti razdoblje u kojem je presuda Sanaderu bila pravomoćna.

"Gospodin Cvitan je nakon pravomoćnosti, ja mislim da je već postao glavnim državnim odvjetnikom, a prije toga je bio ravnatelj USKOK-a, trebao podnijeti tužbu za poništenje tog međudioničarskog ugovora i da bi to osnažilo poziciju i u tom civilnom postupku gdje su se neke stvari isto tako mogle dokazivati," rekao je prema citatu Dnevnika.hr.

04. svibanj 2024 11:21