Aktualno
StoryEditor

Optima grupa: Eksplozija u rafineriji u Bosanskom Brodu nije prouzročila onečišćenje

10. Listopad 2018.

Uprava Optima grupe, koja upravlja rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu, u srijedu prijepodne oglasila se priopćenjem u kojemu tvrde kako eksplozija koja se dogodila u rafinerijskim pogonima u utorak navečer nije prouzročila onečišćenje zraka, istodobno najavivši kako će uzroci nesreće biti poznati po okončanju istrage koja je započela u jutarnjim satima.

- Mjerni pokazatelji kvalitete zraka u granicama su normale i nema opasnosti po zdravlje stanovnika Bosanskog Broda i susjednih općina, stoji u priopćenju Optima grupe, koja u ime ruskog giganta "Zarubežnjefta" upravlja rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu i rafinerijom motornih ulja u Modriči.

U njihovom priopćenju potvrđeno je kako je u eksploziji i požaru koji je izbio u utorak oko 21 sat i 30 minuta jedan radnik poginuo.

>>>Jedan radnik poginuo u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu

Naveli su i kako je zapravo ozlijeđeno deset, a ne devet osoba, kako su to ranije objavile općinske vlasti i policija. Nitko od ozlijeđenih radnika, kako tvrde iz "Optima grupe", nije životno ugrožen.

Uspostavljen je posebni istražni tim koji "otklanja posljedice havarije".

- Službeno povjerenstvo od danas je pristupilo istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica. Rezultati rada povjerenstva bit će objavljeni naknadno, stoji u priopćenju.

Prema dostupnim informacijama u eksploziji je poginuo 33-godišnji radnik Ljubo Patković.

>>>Duspara: Rafinerija gori, ali nema potrebe za evakuacijom stanovnika Slavonskog Broda

Načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji, a posjetio je i pet ozlijeđenih radnika koji su zadržani na liječenju u bolnici u Doboju.

- Oni su radili na pogonu i intervenirali na sprječavanju daljnje havarije, izjavio je Jovičić novinarima. Također je izrazio zahvalnost vlastima u Slavonskim Brodu, koji su odmah nakon eksplozije ponudili svu potrebnu pomoć.

Istragu o eksploziji u rafineriji preuzelo je okružno tužiteljstvo u Doboju.

09. svibanj 2024 08:33