Aktualno
StoryEditor

Otvoren Sajam stipendija i visokog obrazovanja: Kako do uređenog tržišta rada i pune zaposlenosti

11. Listopad 2016.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) otvoren je u utorak. Sajam se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, te u četvrtak, 13. listopada, na Sveučilištu u Rijeci. Glavni cilj Sajma je kvalitetno informirati srednjoškolce, studente i njihove roditelje o mogućnostima studiranja i financiranja studija u Hrvatskoj i inozemstvu, rekli su organizatori iz Instituta za razvoj obrazovanja.

- IRO svake godine nastoji unaprijediti Sajam i obogatiti njegovu ponudu inovativnim sadržajima i zanimljivim programom za učenike i studente.

Sajam se održava 12. godinu zaredom, broji više od 50 izlagača iz Hrvatske i 12 zemalja Europe i svijeta koji će predstaviti svoje studijske programe i programe stipendiranja, a ovogodišnja zemlja partner je Njemačka.

Sajam je otvorio Thomas E. Schultze, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, a  govornici na otvorenju također su bili Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO, Tatjana Perić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ante Babić, zemjenik ministrice socijalne politike i mladih, Mario Bebić, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava, te Michael Harms, voditelj odjela za komunikacije Njemačke akademske službe za razmjenu (DAAD).

- Svatko treba imati mogućnost upisati i uspješno završiti studij, stoga je posebna novina na ovogodišnjem Sajmu ‘Hrvatski kutak‘ na kojem smo okupili hrvatske institucije koje dodijeljuju stipendije za studij u Hrvatskoj, a među njima su stipendije za ranjive skupine  studenata, kao što su studenti sa lošijim socio-ekonomskim statusom ili slijepi studenti, rekao je Šćukanec.

Schultze je otvorio Sajam riječima da su Hrvatska i Njemačka bliske na području ekonomije i obrazovanja, te posebno naglasio da mladi ljudi trebaju imati mogućnosti obrazovanja.

Bebić je objasnio da je kvalitetno i učinkovito visoko obrazovanje jedan od uvjeta stvaranja uređenog tržišta rada i pune zaposlenosti, te ukazao na problem neusklađenosti tržišta rada i obrazovanja.

- Dok ukupna razina obrazovanja raste u društvu, među nezaposlenima prevladavaju osobe sa stečenim srednjoškolskim i visokoškolskim obrazovanjem, a poslodavci se već godinama žale na nedostatak radnika sa određenim kvalifikacijama i vještinama. Nedovoljna kvalificiranost i nepostojanje potrebe za tržištem rada na određenim stupovima kompetencija dovodi do otežane zapošljivosti što smanjuje nacionalne i individualne resurse.

Posebne zanimljivosti ovogodišnjeg Sajma su prezentacija simulatora letenja avionom MIG, kojeg će predstaviti dugogodišnji izlagač Sajma, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Posjetitelji će također imati priliku isprobati aplikaciju ‘‘Slavni dvojnik‘‘ koju će predstaviti Fakultet za računarstvo i informatiku Sveučilišta u Ljubljani. U programskom dijelu Sajma će se održati program zabavnog sadržaja pod nazivom ‘‘Speed dating sa stipendistima‘‘.

14. travanj 2024 07:13