Aktualno
StoryEditor

Peugeot 508: S novim modelom Francuzi zaigrali na kartu avangarde

23. Lipanj 2018.

Peugeot je s modelom 508 odlučio napraviti radikalni zaokret. Nema više taktiziranja, dizajna ‘passe-partout‘; ovaj put Francuzi su odlučili zaigrati na kartu avangarde. Tako su nakon limuzinske izvedbe predstavili i prve fotografije karavanske inačice budućeg modela.

>>>Autotrend: Toyota opet najvrjedniji automobilski brend

I prvo što vam padne na pamet jest da je riječ o prototipu, a ne serijskome modelu koliko je izgled moderan i drukčiji od svega postojećeg. Uistinu hrabar potez koji će novu 508-icu svakako izdvojiti iz mase postojećih modela. Prednji kraj isti je kao kod limuzinske izvedbe.

Unutra – isto

Spuštajuće linije i atraktivna svjetla daju novom Peugeotu pomalo talijanski ‘štih‘, što je svakako pohvalno jer zna se da su ‘apeninci‘ bili i ostali majstori dizajna. A upravo su Italija i Njemačka najveće europsko tržište za karavane; na njima čine više od 50 posto prodaje u segmentima u kojima je nova 508-ica.

>>>BMW X5: Stiže potpuno novi model nakon samo pet godina

Kad je riječ o konkretnim brojkama, karavanska izvedba duža je tri centimetra u odnosu na limuzinu te je također službeno viša dva centimetra zbog krovnih nosača koje limuzina, naravno, nema. Prtljažnik ima kapacitet od 530 litara, što svakako zadovoljava, ali nije i rekord jer, primjerice, kapacitet prtljažnika Passat Varianta je 640 litara.

U unutrašnjosti je sve ostalo kao u limuzini, što je odlično. Privlačan izgled podrazumijeva i svu suvremenu sigurnosnu i multimedijsku podršku. Poznato digitalizirano vozačko okružje (i-kokpit) našlo je mjesto i u karavanskom Peugeotu.

Debi u Parizu

Peugeot će ponuditi dva benzinska motora, od 180 i 225 konja, te tri dizelska agregata, od 130, 160 i 180 konja. Prava novost bit će hibridna izvedba, koja bi trebala imati doseg na struju od 50 kilometara, i to po novome realnom sustavu mjerenja potrošnje.

>>>Nissanov profit u prvom kvartalu pao za 32 posto

U većini modela bit će automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa, a slabije dizelske izvedbe imat će i klasični ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa.

Službenog naziva 508 SW, karavanska izvedba debitirat će na domaćem terenu – na Salonu automobila u Parizu. Početak prodaje predviđa se za siječanj 2019., kad će biti poznate i konačne cijene toga atraktivnog automobila.

20. travanj 2024 05:10