Aktualno
StoryEditor

Peugeot: Lav pokazao zube s novom 508-icom

04. Ožujak 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=jN8MAuGtASM

Kad jednom svane, obično nekom drugom smrkne. Tako je i u svijetu automobila, odnosno u slučaju SUV-ova koji su procvali i u drugi plan bacili klasične limuzine. No čini se da nije sve izgubljeno za ‘klasičare‘ jer pad prodaje limuzina u posljednje dvije godine stagnira. Te je podatke očito uvidio i Peugeot, koji je službeno predstavio svoj novi model 508. U odnosu na prethodnika doslovno je zadržano samo ime, a sve ostalo potpuno je novo, ponajprije poprilično agresivan izgled.

Kao inspiracija poslužili su nekadašnji Peugeot 504 i Peugeot 504 Coupé. To se najbolje vidi na prednjim farovima i prednjoj maski vozila, koja vraća u doba kada su limuzine bile pojam, a 504 ogledni je primjerak pouzdanosti, inovativnosti i dizajna.

Kao inspiracija novoj 508-ici poslužili su nekadašnji Peugeot 504 i Peugeot 504 Coupé. To se najbolje vidi na prednjim farovima i prednjoj maski vozila, koja vraća u doba u kojemu su limuzine bile pojam.

Treća generacija i-Cockpita

Unutrašnjost je svakako obilježena trećom generacijom i-Cockpita, što podrazumijeva kompaktni upravljač manjih dimenzija, veliki dodirni zaslon HD od 10 inča te instrumentnu ploču u visini očiju visoke rezolucije od 12,3 inča. Novi Peugeot 508 opremljen je i sustavom i-Cockpit Amplify, koji utječe na dinamične funkcije automobila putem komande za odabir načina vožnje (ECO/Sport/ Confort/Normal) te se s pomoću njega može upravljati ovjesom ako je vozilo opremljeno ovjesom koji se može namještati.

Dva dizelaša u ponudi

Unatoč hajci na dizelaše, Peugeot svoju ponudu i dalje orijentira na tu vrstu motorizacije. Tako su u ponudi dva dizelska motora (od jedne i pol te dvije litre) koji dolazi u tri različite snage, najslabija izvedba ima 130 konja, srednja 160, a najjača 180 konja.

https://www.youtube.com/watch?v=XT_qC-e0Fu4

Zanimljivost je da samo osnovna dizelska izvedba može imati klasični ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, a svi ostali modeli imaju isključivo automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa.

Kada je riječ o benzinskim modelima, tu je jedan motor, i to 1,6-litarski, a kupci mogu birati između snage od 180 i 225 konja, ali samo s automatskim mjenjačem.

Novi Peugeot 508 proizveden je u tvornici u Mulhouseu, a francuske tvornice Trémery i Douvrin opskrbljuju Grupu PSA motorima. Stoga će od svog lansiranja imati oznaku ‘Origine France Garantie‘.

Novi Peugeot 508 bit će predstavljen pretpremijerno na Salonu automobila u Ženevi 2018., a prodaja na hrvatskom tržištu počinje potkraj godine kada će biti poznate i cijene.

25. travanj 2024 09:38