Aktualno
StoryEditor

Phil Hogan: Hrvatskom agraru dostupno 1,5 milijardi, a za ruralni razvoj 2 milijarde eura

23. Ožujak 2017.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u četvrtak s povjerenikom Europske komisije (EK) za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom, a među temama razgovora bila je budućnost Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU-a, ali i konkretni problemi hrvatske poljoprivrede, poput pitanja oko terana i bolesti kvrgave kože. Na sastanku su bili i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te hrvatska europarlamentarka Marijana Petir.

Hrvatskom agraru dostupno 1,5 milijardi eura

Tolušić je nakon sastanka izjavio kako je Hogan vjerojatno jedan od najvažnijih povjerenika EK-a, s obzirom da velik dio europskog proračuna odlazi na ZPP i jer je Hrvatska zemlja u kojoj je poljoprivreda jedna od najvažnijih djelatnosti.

Ističući da je i sam odrastao na malom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (farmi) u Irskoj, Hogan je kazao kako je upravo to struktura koju najviše podržava, a podržavat će se i kroz ZPP.

- Poljoprivreda i turizam su vrlo važni sektori za hrvatsko gospodarstvo i mogu imati ogroman doprinos gospodarskom rastu i razvoju te stvaranju novih radnih mjesta, ocijenio je Hogan. Koliki je doprinos ZPP-a razvoju tih sektora, posebice poljoprivrede, dodao je, govori i podatak da je hrvatskom agraru dostupno 1,5 milijardi eura kroz šestogodišnje razdoblje, plus još dvije milijarde eura za ruralni razvoj.

>>>Dalmatinski pršut postao deveti hrvatski proizvod koji je dobio zaštitu na tržištu EU-a

- To će značajno pomoći vašim poljoprivrednicima, kvaliteti proizvoda, ali i investicijama u ekonomski razvoj ruralnih područja, naglasio je Hogan.

Bolest kvrgave kože i teran

Osim o sadašnjosti i budućnosti ZPP-a, na sastanku je bilo riječi i o bolesti kvrgave kože, a ministar Tolušić naglasio je da je Hrvatska po tom pitanju pionir, jer je jedina država u Europi koja je preventivno prošle godine cijepila stoku protiv te bolesti. - Tu očekujemo određenu pomoć Komisije, kazao je hrvatski ministar poljoprivrede. Predstavnik EK za poljoprivredu zahvalio je Hrvatskoj na proaktivnom pristupu problemu bolesti kvrgave kože, kazavši da će razmotriti kako EK u tome može pomoći.

Bilo je riječi i o delegiranom aktu o teranu, o čemu je Hogan rekao da ‘će činiti sve da to bude doneseno u smislu u kojem treba biti doneseno‘, izvijestio je Tolušić. Hogan je vezano uz tu temu istaknuo da se radi o vrlo osjetljivom pitanju u kojem bi Slovenija trebala imati ekskluzivno pravo na korištenje tog imena, ali da je njegovim nedavnim delegiranim aktom ograničenom broju istarskih vinara omogućeno da na 300 hektara uzgajaju sortu teran uz geografsku oznaku "hrvatska Istra".

Dostupnost zemljišta i položaj poljoprivrednih proizvođača u lancu opskrbe robom

S predstavnicima hrvatske Vlade, kazao je, bilo je riječi i o dostupnosti poljoprivrednog zemljišta, kao i sredstava za financiranje poljoprivrede, ali i o uvozu hrane loše kvalitete iz drugih članica EU-a te položaju poljoprivrednih proizvođača u lancu opskrbe hranom, o čemu se nedavno vodila rasprava na Europskom vijeću. Na tom području, istaknuo je, pripremaju se prijedlozi politika koje bi trebale biti poznate do kraja godine.

>>>Zagorski puran dobio oznaku zemljopisnog podrijetla

Tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, Hogan će održati sastanke u Hrvatskom saboru, obići će jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u okolici Zagreba, sudjelovati na dodjeli nagrade za najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske te na dijalogu s građanima.

18. svibanj 2024 10:52