Aktualno
StoryEditor

Potraga za talentima: Headhunteri postali rudari na društvenim mrežama

20. Travanj 2019.

U potrazi za kadrovima danas se više ne može osloniti samo na oglase za posao i kandidate koji se javljaju sami. Suradnja odjela za ljudske resurse i profesionalnih ‘headhuntera‘ ne uključuje samo listanje životopisa potencijalnih kandidata za određeni posao, nego je pravi rudarski posao. Pravi se kandidati moraju ‘iskopati‘ na društvenim mrežama, putem poznanstava, u različitim stipendijskim bazama, na fakultetima, pa čak i preoteti konkurenciji. Alata u tom rudarskom poslu je dosta, a predstavit ćemo samo neke od njih.

–​ Regrutiramo pripravnike prema preporukama fakulteta s kojima imamo razvijenu uspješnu dugogodišnju suradnju, a budući da veliki broj studenata kod nas obavlja stručne prakse i izrađuje svoje diplomske radove, oni su u prednosti i prilikom zapošljavanja – istaknula je direktorica ljudskih resursa AD Plastik Grupe Mira Pavić koja kaže da u pojedinim zemljama tvrtka najčešće surađuje s agencijama za zapošljavanje, ali u Hrvatskoj se najviše koriste uslugama agencija za ‘headhunting‘ koje već poznaju specifičnosti njihove industrije, pogotovo kad je menadžerski kadar u pitanju.

No nije rijetkost da AD Plastik poseže i za društvenim mrežama, posebice LinkedInom.

– Naši HR stručnjaci redovito istražuju i uključeni su u razne grupe na društvenim mrežama koje okupljaju profesije ključne za naše poslovanje i na taj način pristupaju potencijalnom kadru. Redovito pratimo i pretražujemo internetske portale za zapošljavanje – navela je Pavić i dodala kako upravljanje kadrovima i strategiju razvoja ljudskih potencijala treba prilagoditi novim trendovima i generacijama.

I Adris grupa koristi se uslugama agencija za ‘headhunting‘ pogotovo za zapošljavanje na menadžerskim razinama i prilikom zapošljavanja na visokospecijaliziranim radnim mjestima, ali društvene mreže LinkedIn i Facebook za Adris su i dalje najbrži, najjednostavniji i najjeftiniji kanal za privlačenje i pronalaženje potencijalnih zaposlenika na ostalim pozicijama.

Lana Ljubas, ‘headhunterica‘ iz agencije Naton Hrvatska, tvrdi da se u svom poslu u potrazi za kvalitetnim kadrovima služi brojnim alatima, od poznanstava, društvenih mreža, preporuka do oglašavanja, a koristi se i svojom bazom.

– Nema pravila. Kada ciljano tražimo osobu za visoku upravljačku funkciju, to najčešće ne ide preko oglasa, nego baš rudarenjem po svim mogućim bazama podataka, mrežama, kontaktima i preporukama – ističe Ljubas dodavši da u takvim potragama nikad nema na raspolaganju 10 kandidata, kao nekad, nego jedva dva do tri.

Cijeli članak o tome kako velike hrvatske tvrtke i headhunteri traže talente pročitajte u prilogu HR u RH u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

20. travanj 2024 01:42