Aktualno
StoryEditor

Probijanje roka: Coveney neuvjeren da će Velika Britanija i EU sutra riješiti pitanje irske granice

03. Prosinac 2017.

Još uvijek nije jasno hoće li se Velika Britanija i Europska unija uspjeti do ponedjeljka, kada istječe rok, dogovoriti o pisanim jamstvima kojima bi se izbjegla "tvrda" granica sa Sjevernom Irskom, rekao je u nedjelju irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Međutim, izrazio je nadu da će susret britanske premijerke Therese May i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska u ponedjeljak potaknuti napredak prema postizanju sporazuma do summita EU-a 14. i 15. prosinca na kojemu bi pregovori o Brexitu trebali prijeći na trgovinska pitanja.

>>> Britanija će ‘razvod’ s EU platiti između 45 i 55 milijardi eura

"Postoji nada da će ti susreti rezultirati poticajem koji može biti prenesen na summit čelnika tjedan dana nakon ...i omogućiti da ovaj proces pregovora o Brexitu krene u drugu fazu razgovora", rekao je Coveney za radio RTE.

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak će u Bruxellesu imati i radni ručak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Sastanak se održava točno na dan kada istječe rok koji je EU dala Velikoj Britaniji da iznese konačne prijedloge za rješavanje tri ključna pitanja u prvoj fazi pregovora o razdruživanju: prava građana EU-a u Velikoj Britaniji nakon Brexita, financijska nagodba i granični režim između Irske i Sjeverne Irske.

Što se tiče prva dva pitanja, izgleda da je postignut znatan napredak, no ostaje irska granica kao najteže pitanje.

>>> Brexit: Kad se utvrde uvjeti ‘razvoda’ EU i Velika Britanija ostat će u ambicioznoj vezi

S obzirom na to da se Velika Britanija odlučila za tzv. "tvrdi Brexit", što znači izlazak iz jedinstvenog europskog tržišta i iz carinske unije, postavlja se pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske. U okviru mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj,  postignut je sporazum o ukidanju fizičke granice između Irske i Sjeverne Irske.

Sporazum postignut na Veliki petak 1998. godine omogućio je slobodan protok ljudi, roba i usluga i doveo do visokog stupnja integriranosti dvaju gospodarstava, a što bi sada bilo dovedeno u pitanje ako se ponovno uspostave granične i carinske kontrole.

Budući da carinska unija po definiciji podrazumijeva jasno definirane i kontrolirane granice, sada je potrebno pronaći inovativno rješenje za novonastalu situaciju. Republika Irska ističe da neće pristati na bilo kakve fizičke granice, a u tome ima čvrstu potporu Europske unije.

>>> O’Leary: Brexit je najveće ekonomsko samoubojstvo u povijesti

Jedna od ideja je da Sjeverna Irska dobije različit status u odnosu na preostali dio Ujedinjenog Kraljevstva, ali na to nikako ne pristaje Demokratska unionistička stranka (DUP), koja je u vladajućoj koaliciji s konzervativcima.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim u lipnu ove godine, konzervativci Therese May izgubili su većinu u parlamentu i od tada su prisiljeni na koaliciju sa sjevernoirskim unionistima, koji sa svojih 10 zastupnika osiguravaju većinu u parlamentu.

Unionisti strahuju da bi Sjeverna Irska na neki način mogla ostati u carinskoj uniji EU-a ili dijelom jedinstvenog tržišta, dok bi ostatak Ujedinjenog Kraljevstva ostao izvan toga.

19. svibanj 2024 07:55