Aktualno
StoryEditor

Rast kriptovaluta: Vrijednost Bitcoina prvi put ove godine ‘prešišala‘ 10.000 dolara

22. Lipanj 2019.

Cijena Bitcoina skočila je iznad 10.000 dolara prvi put od početka 2018. godine, što je prekretnica u velikom povratku virtualne valute, piše Ars Technica.

Cijena Bitcoina je više nego utrostručena u odnosu na prosinac prošle godine kada je vrijednost te kriptovalute dotakla dno - vrijednost joj je bila 3.200 dolara. Bio je to strmoglav pad kada se uzme u obzir da je Bitcoin dosezao oko 19.500 dolara u prosincu 2017.

Kao i uvijek, teško je biti siguran što pokreće promjene cijene Bitcoina. No, jedan očigledan kandidat je ovotjedna najava Facebooka o vlastitoj kriptovaluti, zvanoj Libra.

Libra je potencijalni konkurent Bitcoinu, ali i ta obavijest donosi dodatnu legitimnost cjelokupnom tržištu kriptovaluta.

Također, kao najvrednija kriptovaluta na svijetu, Bitcoin često služi kao medij razmjene među ostalim kriptovalutama - kao što američki dolar djeluje kao medij razmjene za globalnu trgovinu. Stoga bi uvođenje nove Facebookove kriptovalute sljedeće godine - a možda i slične ‘kopiračke‘ aktivnosti drugih tech magnata - moglo povećati vrijednost Bitcoina.

Bitcoinov rast je dio šireg kriptovalutnog buma. Eter, valuta mreže Ethereum, sada vrijedi više od 290 dolara, što je rekord 2019. godine. Bitcoin Cash, Litecoin, Monero i Dash su također na svojim vrhuncima u 2019. godini.

18. travanj 2024 13:25