Aktualno
StoryEditor

S&P povisio Zagrebačkom holdingu kreditni rejting nakon uspješnog izdanja obveznice

15. Srpanj 2023.
Zagrebački holdingfoto Ratko Mavar

Agencija za kreditni rejting Standard&Poor`s (S&P) povisila je Zagrebačkom holdingu kreditni rejting za jedan stupanj, s B na B+ razinu, uz pozitivne izglede, izvijestili su u petak iz Holdinga.

Povećanje rejtinga uslijedilo je nakon uspješne realizacije izdanja obveznica povezanih s održivim razvojem u iznosu od 305 milijuna eura, s dospijećem u srpnju 2028. godine i kuponskom kamatom od 4,9 posto, na domaćem tržištu kapitala, navode i Zagrebačkog holdinga, podsjetivši da će neto prihod od izdanja obveznica koristiti za otplatu po dospijeću postojećih obveznica ukupnog nominalnog iznosa 2,3 milijarde kuna s konačnim dospijećem 15. srpnja.

- Ovo je treće povećanje rejtinga Zagrebačkog holdinga od početka provedbe procesa operativnog i financijskog restrukturiranja, kojeg je pokrenula nova Uprava Zagrebačkog holdinga krajem 2021. godine - navode u svom priopćenju.

Najnovije povećanje rejtinga, ističu, rezultat je ispunjenja tri glavna cilja koja je Uprava postavila do kraja prve polovine 2023. godine. Prvi ostvareni cilj je uspješno refinanciranje kratkoročnih zajmova dugoročnim klupskim kreditom tijekom 2022. godine, navode.

Drugi je generiranje pozitivno iskazane EBITDA-e u iznosu od 77 milijuna eura za 2022. godinu, nakon dvije godine gubitaka, čime je Zagrebački holding premašio planirani rezultat, ali i očekivanja S&P-a, koja su bila na razini 66 milijuna eura.

Treći ostvareni cilj je, kako dodaju, uspješno refinanciranje obveznice u iznosu od 305 milijuna eura koja dospijeva 15. srpnja 2023. godine.

S&P navodi da je uspješno ispunjenje tih ciljeva rezultiralo 12. srpnja pozitivnom ocjenom sposobnosti društva da izvrši svoju poslovnu strategiju, ističu iz Zagrebačkog holdinga.

23. travanj 2024 23:10