Aktualno
StoryEditor

Tjedan DOP-a u Lideru: AD Plastik razvija materijale koji pozitivno utječu na težinu vozila

21. Rujan 2019.
Marinko Došen

Krajem kolovoza čak 181 predsjednik uprave velikih globalnih kompanija poput Applea, Amazona, Bechtela, Coca-Cole i još mnogih drugih, potpisao je svojevrsnu izjavu (Statement on the Purpose of a Corporation), kojom se CEO-ovi obvezuju da će njihove kompanije redefinirati svoju ulogu u društvu. Lider je nedavno tim povodom objavio temu o novoj paradigmi DOP-a u kompanijama, u sklopu koje smo pitali velike kompanije koje posluju u Hrvatskoj, kako vide svoju ulogu u društvu te koje su njihove društveno odgovorne prakse. Njihove odgovore objavljujemo ovog tjedna na Liderovom webu.

Na pitanja nam danas odgovara Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika

Možete li navesti neke primjere DOP aktivnosti koje ste uvrstili u poslovanje kompanije?
Uspješni rezultati poslovanja primjer su odgovornog upravljanja kompanijom, što prije svega osigurava financijsku stabilnost kompanije, a posljedično njen daljnji razvoj I unaprjeđenja koja uključuju društveno odgovorno poslovanje. Ono je sastavni dio poslovne strategije kompanije. Automobilska industrija veliki je zagovornik društveno odgovornog poslovanja i nemoguće je biti dijelom te industrije ukoliko ne poslujete na takav način. Razvoj automobilske industrije usmjeren je na smanjenje emisija i što bolju sigurnost krajnjih korisnika. U tom pravcu usmjereni su inženjeri našeg odjela istraživanja i razvoja koji u suradnji s kupcem kontinuirano razvijaju materijale i komponente koji pozitivno utječu na težinu vozila. Stalnim razvojem i unaprjeđenjem tehnologija doprinosimo kvaliteti proizvoda, efikasnosti proizvodnje, sigurnosti zaposlenika, zaštiti okoliša i poslovanju uopće. Brojne nagrade i priznanja potvrda su kako naš napredak u društveno odgovornom poslovanju prepoznaju svi naši dionici.

Smatrate li da su korporacije te koje bi trebale preuzeti veći rizik i ulogu u rješavanju ekoloških, društvenih i ekonomskih problema, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou i zašto?
Svako treba biti odgovoran prije svega u svom dvorištu i samim time biti poticaj i primjer drugim kompanijama. Aktivnostima I projektima koje provodimo unutar svoje kompanije pokušavamo potaknuti i druge na odgovorno poslovanje. Korporacije se primarno bave svojim poslovanjem, što je odgovornost prema dioničarima kompanije i društva. Društveno odgovorno poslovanje u današnjem vremenu neupitno treba biti dio poslovne strategije i vizije poslovanja. U svakom slučaju korporacije moraju na različite načine podržati i pomoći rješavanju ekoloških, društvenih i ekonomskih problema, ali moraju biti jasno postavljeni ciljevi. Stoga je redovito izvještavanje o održivosti dobar pokazatelj napretka pojedine korporacije, ali ujedno uvelike pomaže pri definiranju kratkoročnih ciljeva i unaprjeđenja koja se mogu ostvariti.

Koliki je to rizik za profitabilnost kompanija i njezine vlasnike i kako izbalansirati DOP sa profitom?
Društveno odgovorno poslovanje ne ugrožava profitabilnost kompanije ni u kom slučaju. Društveno odgovorno poslovanje danas više ne bi trebalo biti pitanje izbora, to je naprosto jedini ispravan način poslovanja. Odgovornim poslovanjem i upravljanjem zasigurno dugoročno doprinosite profitabilnosti kompanije. 

23. travanj 2024 14:08