Aktualno
StoryEditor

Todorić: Fortenova nema budućnost, ta kompanija ni ne postoji, sve će se raspasti

04. Rujan 2019.

Ivica Todorić, bivši vlasnik koncerna Agrokor gostovao je na N1 televiziji povodom podizanja optužnice s početka tjedna. Naime, njega i još tri osobe se tereti da su oštetili Agrokor za 1,25 milijuna eura.

Na početku razgovora Todorić je upitan je li svjestan da mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna, na što on nije dao odgovor već je kazao da inspektori još uvijek prevrću papire po kompaniji i to sve njegove papire u zadnjih 30 godina i kako je moguće da nisu našli njegove ugovore, sastanke i zapise.

- Javnost ima percepciju da sam ja uspio preko politike, uz pomoć političara. Postoji i percepcija da sam jako bogat, da imam puno para - pričao je Todorić, nakon čega je upitan živi li on u iskrivljenoj stvarnosti.

Odgovor novinar opet nije dobio. Na postavljeno pitanje Todorić je odgovorio kako je kriminalna aktivnost određenih grupa dovela Agrokor u probleme.

Na pitanje novinara o zaduživanju kod ruskih banaka pod kamatom od 9 posto Todorić je ponovno dao nebulozan odgovor.

- Napravio sam konkurentne, senzacionalne kompanije. Sam sam u jednom trenutku rekao kako sam ja to napravio. Očito smo imali određene vještine, znanja - odgovorio je Todorić, a na pitanje zašto se uopće zaduživao bivši vlasnik Agrokora je kazao da je on gradio Hrvatsku.

- Vi mene pitate za izvlačenje para. Morate shvatili da od Iloka, Baranje, Istre, Slavonije, Dubrovnika... da vidite koja smo čuda napravili. Ulagao sam u hrvatsku budućnost, tu su te pare - rekao je Todorić.

Todorić je u svom monologu kazao kako je sve to sramota hrvatskog pravosuđa i politike, te da su upravo ‘oni‘ uništili najveću hrvatsku tvrtku, dok Mađari i Nijemci svoje štite, pričao je Todorić.

Todorića se podsjetilo da ga optužnica tereti za 1,25 milijuna eura.

- 700 milijuna eura sam tada imao u Agrokoru. Sad će netko reći da sam nešto išao uzeti... Ja nemam veze s tim... Što mene to pitate. Mene da netko pita da sam ja nešto knjižio... to je nevjerojatno. Nisam znao za taj ugovor. Zar bih ja stvorio ovakvu kompaniju da sam čitao ugovore. To su službe radile. Da ja ne vjerujem pravnoj službi... Da ja svojim službama ne vjerujem...Nikad nijednu optužnicu nisam pročitao. Ja znam da sam sve uložio da bih razvijao i gradio - nezaustavljiv je bio Todorić.

Ako je Agrokor bio toliko uspješna kompanija, zašto ste izdavali mjenice bez pokrića, upitao ga je novinar.

- U jednom se trenutku dogodio način financiranja putem mjenica... teško je reći koliko, što i kako. Uglavnom za robu. Mi smo 10 godina radili s mjenicama. U nulu svaki dan je sve isplaćeno, sve je funkcioniralo - odgovorio je Todorić.

Zahtjev za uspostavom izvanredne uprave potpisao je, kaže, jer je shvatio da državni aparat radi protiv njega.

- Povukao sam se, ali znao sam da nemaju ništa protiv mene. Uhapsili bi me isti čas da nisam potpisao - zaključio je.

Za kraj je upitan da prognozira budućnost Fortenove i plaši li se odlaska u zatvor.

- Fortenova nema budućnost, to uopće ne postoji. Ona će se raspasti u totalu, pa čak i one najsnažnije će nestati - proročanski je rekao Todorić i dodao da se ne boji zatvora.

- Ja idem do kraja i sve će se rasvijetliti. To je najveća korupcijska afera ove zemlje i to se mora raščistiti - zaključio je Todorić.

19. travanj 2024 03:53