Poslovna scena
StoryEditor

Constantin Cesnovar: Ne namjeravamo se spajati s drugim bankama

03. Siječanj 2015.

Štedbanka se definira kao ‘boutique‘ banka usredotočena na SME klijente. Trendovi u bankarstvu i regulatorno okružje zapravo pokazuju da će dugoročno uspješno opstati velike univerzalne banke (osim ako se ne razdvoji univerzalno bankarstvo na retail i investicijsko bankarstvo) ili specijalizirane banke.

• Nakon 16 godina u Hypo banci u kojoj ste bili direktor riznice i prokurist postali ste čelni čovjek Štedbanke. Koji će vam biti prvi potezi?

‒ Štedbanka je financijska institucija koja već godinama, unatoč negativnim kretanjima na tržištu, uspješno posluje. U proteklom razdoblju zamjetna je konzervativna politika poslovanja, visoka stopa ukupnog kapitala od 34,65 posto te nizak omjer troškova u odnosu na prihode (cost income ratio) od 26,77 posto, a svake godine dobit se zadržava. S obzirom na to da nisam iz sustava banke, najprije se namjeravam detaljnije upoznati s radom banke te dublje snimiti postojeće stanje, što je najlakše kada ste uključeni u samo poslovanje. Na temelju dobivenog uvida zajedno s kolegama u upravi aktivirat ću se na onim područjima za koje procijenimo da će dodatno ojačati banku. Preduhitrenih poteza neće biti niti su potrebni jer je banka stabilna i solidna.

• Štedbanka ima 0,25 posto udjela u domaćem bankarskom sustavu. Kakva je budućnost banke? Hoće li biti samostalna ili će se spojiti s nekom drugom bankom?

‒ Štedbanka se ubraja u specijalizirane banke i zbog svoje plitke strukture može odgovarati na upite klijenata u najkraćem roku, što u velikim sustavima nije moguće. Individualan pristup klijentu jedna je od temeljnih prednosti ove banke. Planovi čija se realizacija očekuje od buduće Uprave vrlo su ambiciozni, ali prije svega realistični te se njihovo ostvarenje ne dovodi u pitanje zbog dobro postavljenoga poslovnog modela te educiranog kadra. Koliko mi je poznato, Štedbanka se ne namjerava spajati s drugima u Hrvatskoj, što, naravno, u svakom trenutku ovisi o ciljevima i interesima vlasnika.

• Što je vaš cilj kao predsjednika Uprave? Gdje i kakvom vidite Štedbanku za pet godina?

‒ U nadolazećem razdoblju još će više biti izražen pritisak na troškovnu efikasnost, posebice u manjim bankama, zbog sve veće regulacije bankarskog sustava i s njim povezanih troškova, a s kojima će se Štedbanka sama uspješno nositi. Kao predsjednik Uprave dodatno ću razraditi pristup klijentima nuđenjem dodatnih specijaliziranih usluga i rješenjima u skladu s njihovim potrebama. Loše makroekonomsko okružje tražit će veliku snalažljivost u upravljanju kreditnim rizicima. Cilj je da u sljedećih pet godina Štedbanka ostvari umjeren i kontroliran rast bilance s adekvatnom stopom povrata na kapital te da se dodatno afirmira u svom segmentu poslovanja kao pouzdan partner hrvatskim poduzetnicima. Štedbanka će nastaviti s konzervativnim načinom upravljanja jer takvo postupanje jamči dugoročnu uspješnost poslovnog modela.

17. svibanj 2024 10:59