Poslovna scena
StoryEditor

Porezna štedi, zato ćete svoje doprinose izračunavati sami

22. Siječanj 2016.

Od 1. siječnja 2016. Porezna uprava više neće obrtnicima i ‘slobodnjacima’ izdavati godišnja rješenja o obvezi doprinosa. Oni će sami obračunavati doprinose i sami za sebe podnositi obrazac JOPPD. Odgovarajuće rješenje dobit će na početku obavljanja djelatnosti

Izmjene Zakona o doprinosima kojima su uvedene promjene u način  plaćanja doprinosa za obrtnike, slobodne profesije i poljoprivrednike koji vode poslovne knjige prema zakonu i porezu na dohodak prihvaćene  su još u prosincu 2014., a stupile su na snagu 1. siječnja 2016. Novostima uvedenima od 1. siječnja 2016. ne mijenja se metodologija određivanja osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za samozaposlene osobe, nema promjena u vrstama i stopama obveznih doprinosa koje oni plaćaju, samo se mijenja tehnika zaduživanja i plaćanja doprinosa.

Zahtjevni JOPPD

Obrtnicima, odvjetnicima, bilježnicima, novinarima, sportašima, umjetnicima, liječnicima i stomatolozima u privatnoj praksi, poljoprivrednicima i drugim fizičkim osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost i porez na dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga Porezna uprava više neće izdavati godišnja rješenja o obvezi doprinosa. Dužni su sami obračunavati doprinose za osobno osiguranje i sami za sebe podnositi obrazac JOPPD. Porezna uprava izdat će im odgovarajuće rješenje na početku obavljanja djelatnosti, pri ulasku u sustav obveznog osiguranja prema određenoj osnovi, i to će ih rješenje obvezivati do prestanka osiguranja, tj. do zatvaranja djelatnosti, odlaska u mirovinu, smrti osiguranika ili drugog zakonom propisanog razloga. Budući da se osnovice za obračun doprinosa automatizmom mijenjaju svake godine, ti će osiguranici morati svake kalendarske godine utvrditi kolika im je osnovica određena za tu godinu i sami izračunati iznose doprinosa prema vrstama. Tako Porezna uprava uvodi racionalizaciju svojih poslova i smanjuje administriranje svojih službenika.

Obrtnici, slobodne profesije, poljoprivrednici obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti te novinari, sportaši i umjetnici koji nisu izabrali plaćanje poreza na dohodak po odbitku, već dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, prvi put trebaju podnijeti obrazac JOPPD za doprinose koje plaćaju  15. veljače 2016. Na njemu treba iskazati osnovicu i doprinose koji se odnose na razdoblje provedeno u osiguranju tijekom siječnja 2016. Popunjavanje obrasca JOPPD zahtjevno je jer traži poznavanje i snalaženje u brojnim šiframa kojima se označavaju deseci različitih obilježja osiguranika, osnove osiguranja i statusa u osiguranju. Samozaposlene osobe koje su obveznici PDV-a, pa su se zbog tih obveza morali uključiti u sustav ePorezna, obrazac JOPPD podnose u elektroničkom obliku u sklopu sustava ePorezna. Oni koji nisu obveznici PDV-a i nemaju elektronički certifikat, mogu obrazac JOPPD dostaviti u papirnatom obliku.

Rokovi plaćanja doprinosa nisu izmijenjeni. Doprinose treba platiti do petnaestoga u mjesecu za prethodni, a za svaki dan zakašnjenja računalni sustav Porezne uprave automatski će obračunati zatezne kamate. Pri popunjavanju naloga za plaćanje doprinosa u pozivu na broj treba navesti peteroznamenkastu oznaku obrasca JOPPD na kojemu su zaduženi doprinosi kako bi sustav Porezne uprave povezao zaduženja iz obrasca s odgovarajućom uplatom. Doprinosi koji se odnose na razdoblje provedeno u osiguranju od 1. siječnja 2016. uplaćuju se s novim oznakama uplatnih računa, što poreznom tijelu omogućava odvojeno praćenje starih i novih obveza. Osim plaćanja sada je važno i pravilno popunjavanje naloga za plaćanje te pravodobno dostavljanje propisanih podataka na obrascu JOPPD. Ako samozaposlena osoba ne može sama svladati te zahtjeve, može zatražiti pomoć službenika Porezne uprave ili angažirati stručnu osobu.

Može i više

Osnovice za plaćanje obveznih doprinosa za 2016. određene su uz primjenu propisanog faktora i prosječne mjesečne bruto plaće za prvih osam mjeseci 2015., koja je iznosila 8037 kuna. Prema tako određenoj osnovici, obrtnici za 2016. plaćaju 1943,35 kuna obveznih doprinosa na mjesec, samostalne profesije 3288,74 kune, a poljoprivrednici obveznici poreza na dohodak od samostane djelatnosti 1644,37 kuna. Ako se te osobe koriste pravom na naknadu plaće na teret sustava obveznog zdravstvenog osiguranja (bolovanje nakon 42 dana, rodiljski i roditeljski dopust i dr.), u tom im razdoblju miruje obveza doprinosa, pa se mjesečna svota umanjuje razmjerno broju dana mirovanja obveze. Te podatke također treba, uz pravilan izbor šifre kojom se označava razlog mirovanja obveze, svakoga mjeseca iskazivati u obrascu JOPPD.

Ako imaju interesa plaćati doprinose na osnovicu veću od propisane, obrtnici, slobodne profesije i poljoprivrednici više ne moraju o tome posebno obavještavati Poreznu upravu. Dovoljno je samo da na obrascu JOPPD u predviđenom polju pripadajućom šifrom označe prema kojoj višoj osnovici žele plaćati doprinose.

07. svibanj 2024 06:24