Poslovna scena
StoryEditor

Postoji kupac za Željezaru Sisak?

10. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Talijanska kompanija Acciaierie Bertoli Safau (ABS), u vlasništvu golemog industrijskog holdinga Danieli, najozbiljniji je kandidat za kupnju Željezare Sisak, doznaje Večernji list.

Američki CMC prije nekoliko mjeseci privremeno je ugasio proizvodnju u Željezari i najavio povlačenje iz Hrvatske. Trenutačno ima dvije ponude za kupnju postrojenja u Sisku, a još nekoliko tvrtki iskazalo je interes, piše list. Uz već poznatu ponudu zagrebačke tvrtke CIOS, u vlasništvu poduzetnika Petra Pripuza, i talijanskog ABS-a, očekuje se da bi ponudu za preuzimanje mogla podnijeti i slovačka Podbrezova, koja je već jednom pokušala kupiti željezaru u Sisku.

Iako financijski parametri ponuda nisu poznati, smatra se kako je najveći favorit talijanska kompanija. ABS posljednjih godina bilježi znatan rast prihoda i opsega proizvodnje, uvelike zahvaljujući jakoj podršci svoje matične grupacije Danieli. Danieli holding jedna je od najvećih talijanskih industrijskih grupacija, s godišnjim prihodom većim od 3 milijarde eura, što je otprilike petina hrvatskog državnog proračuna. Kompanijin je osnovni biznis proizvodnja metalurških postrojenja, u čemu su među tri najveće tvrtke na svijetu.

Danieli proteklih godina intenzivno ulaže u vlastitu metaluršku proizvodnju upravo kroz ABS. Tvrtka je tako još prošle godine objavila planova za gradnju 400 milijuna eura vrijedne moderne željezare za specijalne proizvode. Isprva se taj objekt trebao graditi u Italiji, no zbog visokih troškova energije, u ABS-u su uskoro počeli tražiti alternativnu lokaciju. Kao moguća lokacija spominjala se i Srbija, ali s obzirom na ponudu za kupnju sisačke željezare, realna je mogućnost i da Sisak bude lokacija za to postrojenje u kojem bi trebalo raditi 500-600 ljudi.Ključni preduvjet za interes ulagača u sisačku željezaru, čini se, ostvarila je hrvatska Vlada. Kako ekskluzivno doznaje Večernji list, službe Europske komisije zaključile su da postoje razlozi za ukidanje antidampinških carina na bešavne cijevi iz Siska, koje su na snazi od 2006., kada su uvedene u sklopu mjera EU protiv jeftinih proizvoda iz željezara u Ukrajini i Rusiji.

20. svibanj 2024 01:51