Poslovna scena
StoryEditor

Uberizacija je glavna strepnja menadžera

01. Svibanj 2016.

U samo dvije godine postotak direktora svih razina (od izvršnih direktora, direktora financija i marketinga, do direktora prodaje i proizvodnje) koji očekuju da će se morati boriti s konkurentima koji dolaze izvan njihove industrije porastao je za više od četvrtine

Trend ‘uberizacije’ ili remećenja ustaljenih načina poslovanja koje izaziva tvrtka koju se u početku ne smatra konkurentom, postao je glavni izvor strepnje direktora, pokazuju rezultati istraživanja tvrtke IBM. U samo dvije godine postotak direktora svih razina (od izvršnih direktora, direktora financija i marketinga, do direktora prodaje i proizvodnje) koji očekuju da će se morati boriti s konkurentima koji dolaze izvan njihove industrije porastao je za više od četvrtine – rastao je s 43 posto u 2013. godini na 54 posto potkraj 2015. godine.

Glavni izazov postojećim biznisima je u jednostavnosti korištenja, povoljnoj cijeni usluge i većoj ukupnoj agilnosti poduzeća. Nijedna industrija ni njezini menadžeri nisu imuni na ‘uberizaciju’ i posljedice koje im nosi. Kod nas općenito svi trendovi dolaze s malim zakašnjenjem, ali taj se interval danas, pod utjecajem digitalizacije, znatno smanjuje.

– Međunarodne tvrtke u stranom vlasništvu koje posluju i u Hrvatskoj imaju svoje standarde zahtjeva prema menadžerima, ali s obzirom na malu veličinu i (ne)razvijenost ekonomije Hrvatska nije tržište gdje se globalni trendovi ili poslovne prijetnje pojavljuju rano ili u zamjetnom obliku. Za tvrtke u hrvatskom vlasništvu svijest o takvim trendovima ili poslovnim prijetnjama ovisi o veličini, području poslovanja, izloženosti međunarodnoj konkurenciji i sl. – kažu u agenciji Adecco.

Aleksandar Zemunić iz Selectija smatra da se ‘uberizacije’ boje monopolisti odnosno oni koji se nisu spremni prilagoditi potrebama tržišta i klijenata, pri čemu nastaje prostor za nove kompanije. Vjeruje da u Hrvatskoj ima kvalitetnih kandidata koji mogu voditi kompanije koje razmišljaju drugačije i koji su svojim kupcima spremni ponuditi uslugu kakvu žele.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Lidera koji je na kioscima.

17. svibanj 2024 11:20