Tržište kapitala
StoryEditor

Cijene dionica na Wall Streetu pale treći dan zaredom

14. Lipanj 2016.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale treći dan zaredom jer su ulagači nesigurni uoči sjednice Feda i referenduma o izlasku Britanije iz Europske unije.

Dow Jones oslabio je 0,74 posto, na 17.732 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 2.079 bodova, a Nasdaq indeks 0,94 posto, na 4.848 bodova.

Cijene dionica pale su jučer u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše u rudarskom i tehnološkom. Pad rudarskog sektora posljedica je topljenja cijena nafte i sirovina, nakon što su tjedan dana prije snažno porasle. U tehnološkom je sektoru, pak, znatno pala cijena dionice Microsofta, 2,6 posto, nakon što je taj softverski div objavio da za 26 milijardi dolara kupuje profesionalnu društvenu mrežu LinkedIn. Cijena LinkedIna skočila je, pak, 46 posto.

Microsoft kupuje LinkedIn za 26.2 milijarde dolara

Oprez na tržištu posljedica je nervoze ulagača uoči sjednice čelnika američke središnje banke u utorak i srijedu. Doduše, ne očekuje se povećanje kamata već sada, no ulagači će pažljivo pratiti hoće li Fed nagovijestiti kada bi to mogao učiniti.

- Mislim da je tržište nervozno zbog mogućeg povećanja kamata u skorije vrijeme i zbog bojazni da bi to narušilo oporavak američkog gospodarstva, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se bliži referendum o mogućem izlasku Britanije iz Europske unije, a ankete pokazuju da je ishod referenduma neizvjestan.

- Preostalo je još tjedan dana do ‘Brexita‘, a to izaziva pritisak na neka međunarodna tržišta. I dalje nema jasnih naznaka rezultata, pa su ulagači nesigurni, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,16 posto, na 6.044 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,80 posto, na 9.657 bodova, a pariški CAC 1,85 posto, na 4.227 bodova.

19. travanj 2024 02:43