Tržište kapitala
StoryEditor

Na valutnim tržištima vlada oprez

11. Studeni 2013.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer se ulagači plaše da će američki Fed smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se mislilo, s obzirom na ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,3 posto.

Međutim, u Australiji, Južnoj Koreji i na drugim tržištima burzovni su indeksi pali između 0,3 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, zaronivši na najnižu razinu u mjesec dana.

Azijske ulagače nije ohrabrio rast cijena dionica na Wall Streetu u petak jer ih brine mogućnost smanjenja poticajnih monetarnih mjera američke središnje banke.

Dobra je vijest da je u listopadu zaposlenost u SAD-u porasla znatno više nego što se očekivalo jer to ukazuje na ubrzanje oporavka gospodarstva. No, loše je što bi to moglo navesti američku središnju banku na smanjenje poticajnih mjera prije nego što se mislilo.

Ulagači se plaše i zaoštravanja monetarne politike u Kini, s obzirom da je inflacija u listopadu dosegnula najvišu razinu u osam mjeseci, dok podaci o investicijama i industrijskoj proizvodnji ukazuju na stabilizaciju gospodarskog rasta.

 - S obzirom na stabilan rast gospodarstva i snažan rast cijena nekretnina, sve je veća mogućnost zaoštravanja monetarne politike kineske središnje banke - pišu analitičari BNP Paribas banke u bilješci klijentima.

A na valutnim tržištima vlada oprez dok se čekaju nastupi dužnosnika Feda u kojima bi mogli signalizirati namjere središnje banke.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3360 dolara, malo ispod 1,3370 dolara, koliko je iznosio u petak. U odnosu na japansku valutu, cijena eura blago je skliznula sa 132,40 jena, koliko je iznosila u petak, na 132,25 jena. Tečaj dolara prema ‘japancu‘ stabilno se, pak, kreće na razinama od petka, malo iznad 99 jena.

19. svibanj 2024 14:32