Tržište kapitala
StoryEditor

Nakon odluke Feda očekuju se nove rekordne razine indeksa

19. Rujan 2013.

Američki terminski indeksi danas su ojačali, ukazujući na rast cijena dionica na Wall Streetu na nove rekordne razine, dan nakon što je Fed iznenadio investitore odlučivši da još neće smanjivati monetarne poticaje gospodarstvu.

Terminski Dow Jones oko 13,30 sati bio je u plusu 26 bodova, S&P 500 5 bodova, a tehnološki Nasdaq 8,25 bodova.

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks skočili na rekordne razine jer je na tržištu zavladala euforija nakon odluke Feda da neće smanjiti poticajne monetarne programe koji su već godinama glavni pokretač rasta cijena dionica.

Dow Jones skočio je 147 bodova, ili 0,95 posto, na 15.676 bodova, a S&P 500 indeks 1,22 posto, na 1.725 bodova, što su njihove najviše razine u povijesti. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 1,01 posto, na 3.783 boda.

I danas vlada dobro raspoloženje na Wall Streetu, što ukazuje da bi indeksi mogli dosegnuti nove rekordne razine. Istodobno, na europskim burzama cijene dionica na najvišim su razinama u zadnjih pet godina.

Kasnije tijekom dana nove smjernice investitorima će dati novi makroekonomski pokazatelji – tjedni podaci o nezaposlenosti, potom o prodaji kuća i vodeći gospodarski pokazatelji.

Kratkoročni poticaj tržištu

Fed je jučer šturo objavio zaključke s dvodnevnog sastanka: ključna kamatna stopa ostaje na razini između 0 i 0,25 posto, a postupno smanjivanje programa monetarnih poticaja, o kojem se zadnjih mjeseci puno pričalo, neće se dogoditi.

„Tržišta su odmah po objavi reagirala, šaljući dioničke indekse iz minusa u plus, a isto su slijedile i cijene zlata i nafte, koje su zabilježile znatan porast. Najbitnije od svega, po priopćenju Feda prinosi na američke obveznice počeli su padati, kao i tečaj dolara“, kaže Marko Erdeljac, analitičar u Erste&Steiermaerkische banci.

Predsjednik Feda Ben Bernanke na konferenciji za novinare nakon zasjedanja dao je do znanja da se odluka o izostanku smanjivanja programa monetarnih poticaja temelji na nedostatku dokaza da je trenutni oporavak ekonomije u SAD-u održiv.

„Iako je evidentno da se ekonomska aktivnost i stanje zaposlenosti poboljšalo nakon odluke o programu kupnje imovine, Fed je odlučio pričekati više dokaza o održivom oporavku prije donošenja bilo kakvih odluka o prilagođavanju programa kupnje imovine“, navodi Erdeljac.

Odluku o ostavljanju ključne kamatne stope nepromijenjenom Bernanke je objasnio kao podršku maksimalnoj zaposlenosti i stabilnosti cijena, nadodavši da će se ista politika provoditi još neko značajnije vremensko razdoblje. Također, napomenuo je da se politika neće mijenjati sve dok nezaposlenost u SAD-u ne padne ispod 6,5 posto i ostane tamo neko vrijeme, a stopa inflacije popne na ciljanih 2 posto.

Jučerašnja objava pritisnula je prinose obveznica prema dolje, pogotovo 5 i 10-godišnjih obveznica.

„U kratkom roku to daje pozitivan signal tržištu. I većina drugih središnjih banaka u svijetu provodi sličnu politiku, pa ohrabruje nastavak te politike od strane američkog Feda, tako da cijene dionica tako rastu na svim tržištima: jutros je Nikkei ojačao 1,8 posto, a frankfurtski DAX je trenutno u plusu 1,2 posto“, zaključuje Erdeljac.

19. svibanj 2024 13:58