Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte sve o uvođenju AI-ja u poslovanje

09. Svibanj 2024.
Lider 971

Bezbroj je poslovnih prilika u kojima umjetna inteligencija može poslužiti kao rješenje, ali kad se zagrebe ispod površine, još je mnogo nepoznanica i problema s uvođenjem te nove disruptivne tehnologije. Oni će se, kako sada stvari stoje, vjerojatno rješavati ‘po putu‘. Što treba imati na umu kad uvodite AI u poslovanje saznala je Donatella Pauković u ovotjednoj temi borja.

Rezultati poslovanja pedeset najvećih kompanija otkrivaju da je prošla godina bila u znaku stagnacije prihoda i velikog porasta dobiti. Naime, prema podacima s Finina servisa Info.BIZ-a, najveće tvrtke povećale su prihode za 4,1 posto, što je točno u skladu s prošlogodišnjom inflacijom. No zato je iskazana bruto dobit više nego udvostručena: povećana je čak za 135 posto! Kad se iz te statistike isključi HEP (zbog velike anomalije prouzročene iskazanim gubitkom za 2022.), ostalih 49 kompanija povećalo je dobit za 46 posto; kad se pak izdvoje banke, realni sektor povećao ju je za 24 posto. O rezultatima poslovanja piše  Goran Litvan.

Sve je na svojemu mjestu i prema rasporedu – pa tako i komplimenti. Nizozemci ni u čemu ne pretjeruju i ne pretvaraju se da su stvari (ili ljudi) bolji nego što jesu. Vole biti direktni i ne gube vrijeme na lažnu pristojnost, što se vidi i po načinu na koji je cijela država uređena. Porezi su možda visoki, ali nitko se ne žali jer se dobar život skupo plaća, bez mazanja očiju. Novinar Roko Kalafatić proveo je neko vrijeme u Nizozemskoj iz koje stiže svježa reportaža.

Posljednjih nekoliko godina Securitas Hrvatska, u vlasništvu švedske Securitas Grupe, lider je na hrvatskom zaštitarskom tržištu. Zahvaljujući snažnoj potpori matične kompanije te dobrom položaju u hrvatskim regijama, što je za većinu konkurencije uvijek bio problem, kompanija ima sve predispozicije da ostane na tronu. Uostalom, to se na neki način i očekivalo od njezina dolaska u Hrvatsku 2011. kad je preuzela zagrebački Zvonimir Security, a sljedeće godine slavonskobrodsku Sigurnost Buzov te riječki Protect, da bi 2013. akvirirala Tehnomobil. Šest godina poslije formirana je jedna kompanija nakon što su Šveđani otkupili i preostale manje udjele od starih suvlasnika. Kompanijsku priču donosi Edis Felić.

Članak je dostupan u tiskanom 
i digitalnom izdanju Lidera
15. svibanj 2024 17:07