Aktualno
StoryEditor

Učkar: Obnovljivi izvori energije pobjednik su prema predviđanjima za električnu energiju do 2050.

05. Lipanj 2018.

Potražnja za energentima raste, naglasio je Marko Učkar iz KPMG-a, na 7. Liderovoj konferenciji ‘Energetska budućnost Hrvatske: kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske’, govoreći o tome investiramo li dovoljno u energetiku.

- Promjenom energetskog miksa, postavlja se pitanje zamjene ugljena s plinom i pitanje je li postojeći model dovoljno dobar. Nećemo termoelektrane na plin graditi na mjestu gdje su termoelektrane na ugljen, rekao je Učkar i napomenuo da, kada govorimo o obnovljivim izvorima energije, moramo imati puno veći broj projekata.

>>>HEP ide snažnije u vjetar i solare, RWE namjerava s HEP-om graditi solarnu elektranu

Istaknuo je da su izazovi i trendovi u energetskom sektoru dekarbonizacija, decentralizacija, digitalizacija i demokratizacija te da su prema predviđanja za električnu energiju do 2050. na razini Europe, apsolutni pobjednik obnovljivi izvori energije.

- Mogla bi se dogoditi jedna arbitraža, niveliranje cijena. Hrvatska ima usporedive cijene s prosjekom Europske unije, nešto više od 90 eura. Ako pogledamo kućanstva, kućanstva u zapadnoj Europi plaćaju puno veću cijenu struje od nas, rekao je Učkar.

18. svibanj 2024 20:59